Tehnicile de manipulare media – o nouă materie obligatorie

4

Potrivit unui proiect de lege care se află în Parlament şi urmează, în toamnă, să intre în dezbatere în Camera Deputaților, în următorul an școlar, elevii români ar putea învăța la scoală cum să se ferească de manipulare şi de știrile false.

Noua materie s-ar numi „Educație şi cultură media” şi ar fi una obligatorie. La ora de „Educație şi cultură media”, copiii vor învăța teorii ale comunicării, psihologia utilizată în media și modul în care aceasta este utilizată în relația cu publicul şi li se va explica care sunt caracteristicile unei știri false. Elevii vor învăța să recunoască tehnicile de manipularea şi cum să se ferească de aceasta.

Citește și Angajații români păstrează problemele de la job și în concediu

Materia este concepută pentru clasele a VI-a şi a IX-a, iar inițiatorii acestui proiect susțin că această disciplină trebuie să fie una obligatorie şi să fie predată câte o oră pe săptămână. „Dacă studiezi astfel de știri, dacă înveți să le dezbați, dacă înveți să le verifici, vei ști când ești chiar tu manipulat. Și gândiți-vă la cazul Balena Albastră, când autoritățile au fost chiar ele un promotor al unui fake news”, spune Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, informează digi24.ro. Profesorii de română, istorie, filosofie sau absolvenții de cursuri de comunicare ar fi calificați să predea această materie.  Contrar opiniei realizatorilor acestui proiect, părinții consideră că ora de „Educație şi cultură media” ar trebui să fie una opțională, nu obligatorie.

Proiectul de lege care prevede introducerea materiei Educație şi Cultură Media a fost adoptat tacit de Senat şi din toamnă va intra în dezbatere în Camera Deputaților.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here