Ziua Mondială a Teatrului – Ion Caramitru: Teatrul oferă lecţii de atitudine, de respect faţă de rostire, de civilizaţie

0
Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie, în care subliniază că, de cele mai multe ori, ”sincopele” apărute de-a lungul istoriei nu au îngenunchiat, ci au întărit Teatrul şi „i-au dat motive în plus de a supravieţui, ca, apoi, să reapară mai viu şi mai puternic”.
Ion Caramitru

„De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori. Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori, aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supravieţui ca, apoi, să reapară mai viu şi mai puternic. Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă şi-şi găseşte libertatea în respectul faţă de cuvânt şi dragostea faţă de public. (…) Intraţi pe scena goală şi deschideţi cuşca de sufleur. Textul e acolo. Şoapta e în aşteptare. Discursul incendiar. Mai lipseşte un amnar şi voinţa de a pune capăt nepăsării. Teatrul oferă lecţii de dicţiune, de atitudine, de respect faţă de rostire, de civilizaţie. În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare. Aveţi încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanenţa unei insule a libertăţii, a unui altar laic al cunoaşterii de sine”, a afirmat Caramitru, potrivit unui comunicat al UNITER, transmis AGERPRES.

Mesajul internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului aparţine în acest an actriţei Helen Mirren, care a evidenţiat că imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreţilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor va reînflori curând, cu o nouă energie şi un nou mod de înţelegere a lumii în care trăim.

Helen Mirren

„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentaţiile cu public şi mulţi artişti, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranţă. Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apţi să supravieţuiască acestei pandemii cu inteligenţă şi curaj. În aceste circumstanţe noi, mulţumită în mare măsură internetului, imaginaţia lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante şi emoţionante. De când au apărut pe lume, fiinţele umane şi-au spus unele altora poveşti. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista. Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreţilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbuşit şi va reînflori curând, cu o nouă energie şi cu un nou mod de înţelegere a lumii în care trăim cu toţii. Abia aştept!”, a transmis Helen Mirren.

Vezi și Casa Memorială „Anton Pann” din București a fost redeschisă

De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este citit şi tradus pe scenele teatrelor din lume pe 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962, iar în anii următori au fost invitaţi, printre alţii, Arthur Miller, Pablo Neruda, Eugene Ionesco, Isabelle Huppert.

Iniţiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale ITI. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here