Târgul Mărțișorului găzduit de Muzeul Țăranului Român între 25 februarie și 1 martie

0
targul-martisorului-mtr

Muzeul Țăranului Român va găzdui în perioada 25 februarie – 1 martie Târgul Mărțișorului. În aceste cinci zile, în curtea muzeului se vor aduna tineri, studenți, artiști, meșteri și, mai nou, designeri și arhitecți – creatorii micilor obiecte care pot fi găsite la târg.

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, pastă fimo, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer, rășină sintetică, ceramică, sticlă, email, argint, lemn, piatră și flori, etamină, mărgele și tot atâtea tehnici și stiluri fac din Târgul Mărțișorului, ca de fiecare dată, o poveste de neratat.

Devenită accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului, oferta gastronomică vine cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci și alte produse de patiserie — Bucovina, Alexandria, Baia Mare și Buzău, miere, dulcețuri — Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița.

Atelier de mărțișoare pentru cei mici pe 25 februarie

Sâmbătă, 25 februarie, între orele 14 și 16, cei mici, însoțiți de părinți, sunt invitați să învețe cum să răsucească firele alb și roșu, la un atelier de mărțișoare tradiționale cu meșterița Genoveva Sauciuc.

Citește și: Vedeți de ce de în ziua de Dragobete băieții fugăreau fetele!

 

„Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de 1 martie consemnat de etnologii începutului de secol XX, era prezent nu numai la români, dar și la bulgarii și albanezii din Balcani. Obicei pe care țăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor și a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb și roșu ca să fie feriți de boală, pe care aceștia îl legau după 12 zile în pom ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăța fir roșu cu alb ca să fie sănătoase și la fel, bune de rod. Preluată de lumea urbană și devenită modă, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca suvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual”.

În toate cele 5 zile de desfășurare, târgul poate fi vizitat între orele 10 — 18.

Sursă foto: www.kidspots.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here