Târgul de Carte Gaudeamus 2018 nu va avea invitat de onoare străin

3

Ediţia de anul acesta a Targului Internaţional Gaudeamus este dedicată Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, dar şi a celor 90 de ani trecuţi de la prima transmisiune a Radio Romania, organizatorul manifestării  

Conferinţa de presă care a precedat deschiderea ediţiei a 25-a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură i-a adus în faţa jurnaliştilor pe Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii din Capitală, Georgică Severin, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, şi Vladimir Epstein, joi, la Centrul de Presă al Radio România, instituţia care organizează evenimentul.  

Târgul de carte al toamnei îşi sărbătoreşte cu această ocazie şi cele 25 de ediţii pe care le-a adunat până acum în colaborarea cu editurile şi cu publicul cititor.  

România Centenar

Tema centrală a ediţiei este România Centenar, iar preşedintele de onoare al târgului va fi Ioan-Aurel Pop, şeful Academiei Române. Această temă va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de 600 de volume dedicate Marii Unirii, 50 de evenimente, care includ lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film şi lecturi publice.  

Standul România Centenar este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti. 

Ioan Cristescu a anunţat că instituţia pe care o reprezintă se bucură că are ocazia să aducă în faţa publicului peste 30 de poeţi din toate provinciile Românieit dar şi din Basarabia şi Voivodina, pregătind un “stand al unităţii şi diversităţii în cel mai echilibrat mod cu putinţă”. 

“Ediţia naţională a Târgului Gaudeamus este un moment culminant al proiectului care se desfăşoară pe parcursul întregului an. Sărbătorind Centenarul, am făcut tot ce am putut ca la fiecare eveniment să avem lângă noi un istoric. Radiodifuziunea a semnat un parteneriat public cu Academia Română pentru a colabora în diferite domenii”, a explicat Georgică Severin. “Anul acesta, vom pune accent pe ceremonia de închidere a târgului, pentru că la eveniment vor participa mulţi dintre invitaţii care vor participa la aniversarea celor 90 de ani de Radio”, a continuat şeful Radiodifuziunii, care a explicat şi că absenţa unui invitat de onoare din străinătate pentru această ediţie Gaudeamus a fost o decizie prin care s-a încercat aducerea României în centrul atenţiei.  

Citeşte şi: Premieră! 2 expediții montane aproape de limita oxigenului pentru Școala HOSPICE

“Nu poţi să fii invitat de onoare la tine acasă, dar România va fi vedeta acestei ediţii”, a spus Severin. 

Organizatorii anunţă că se bazează la această ediţie pe 300 de expozanţi, care au programat în jur de 900 de evenimente editoriale şi profesionale, ce se vor desfăşura la standurile manifestării. Printre proiectele ediţiei se numără concursul naţional de lectură “Mircea Nedelciu”, ajuns la cea de-a 16-a ediţie, “Cărţile se întorc acasă”, o campanie de donaţie de carte în beneficiul bibliotecilor publice, dar şi “Invitaţi de nota 10”, un demers dedicat elevilor olimpici din România. 

Dintre secţiunile tradiţionale ale Târgului Gaudeamus nu lipsesc “Carte şi multimedia”, Bursa Educaţia şi Salonul de Carte pentru Copii “Ion Creangă”. 

Deschiderea oficială a ediţiei este programată pe 14 noiembrie, la ora 12.00, la Pavilionul Central de la Romexpo. 

Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură va fi accesibil publicului de pe 14 până pe 18 noiembrie, între orele 10.00 şi 20.00. 

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here