Imaginea asupra rezidentului trebuie să se schimbe

2

Medicul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii, actualmente preşedinte al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, a declarat, vineri, că rezidenţii sunt tot doctori şi că ei trebuie trataţi şi respectaţi ca atare.

“Imaginea pe care o avem asupra rezidentului trebuie să se schimbe. El este doctor, a făcut o facultate, a dat un examen de licenţă, a dat un examen pentru a intra în rezidenţiat şi el se desăvârşeşte pe parcursul anilor de rezidenţiat. Nu înseamnă că dacă are titlu de rezident, este incompetent. Noi am trecut la forma aceasta de rezidenţiat de 6 ani în România, după faptul că suntem intricaţi în sistemul european, dar înainte erau trei ani de chirurgie ca medic secundar. Deci, după trei ani, intrai în drepturi chirurgicale. Lumea trebuie să înţeleagă că a pregăti un medic nu este uşor. A pregăti un medic înseamnă şi ani de şcoală şi multe examene şi, totodată, un efort pe care îl fac şi ei ca medici şi, de foarte multe ori, şi familiile lor”, a spus fostul ministru al Sănătăţii.

Citește și Importanța hărților în predarea istoriei medievale

Mircea Beuran se află zilele acestea la Râmnicu Vâlcea, alături de aproximativ 200 de medici chirurgi din ţară şi din Serbia – cei mai mulţi doctori tineri, la un congres medical ce are ca scop schimbul de informaţii şi de cunoştinţe ştiinţifice şi profesionale pentru dezvoltarea chirurgiei din cele două ţări.

“Nu căutăm neapărat să ne vedem ca să luăm ceva de la ei, nici ei nu caută să ia ceva de la noi, dar când discutăm câteva mii de cazuri pe o patologie, se conturează mult mai bine experienţa pe care o ai, teoria pe care o cunoşti, materialele pe care le foloseşti vizavi de eficienţă şi, vedeţi, că toate merg spre un pronostic favorabil, adică noi căutăm să ajutăm cât putem de mult bolnavul”, a mai adăugat Beuran.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here