Importanța hărților în predarea istoriei medievale

2
Importanța hărților în predarea istoriei medievale

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi organizează pe 27 septembrie conferința „Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate”, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Evenimentul organizat joi 27 septembrie, începând cu ora 18:00, redeschide seria „Atlas. Conferințele MNHCV”, adresată publicului interesat de istorie și cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

Comunicarea pornește de la premisa importanței cadrului geografic și natural în care se desfășoară procesele și fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoașterea geografiei – regionale, a României, a Europei Centrale și de Răsărit, a Europei în general etc. – este fundamentală. Instrumentul principal pentru a dobândi această cunoaștere este harta.

În calitate de cadru didactic universitar cu două decenii de experiență, Radu Mârza observă permanent scăderea graduală a cunoștințelor geografice ale studenților, astfel că în cadrul cursurilor pe care le predă și a seminariilor pe care le susține, pune un mare accent pe cunoașterea în teritoriu, pe hartă, a evenimentelor și proceselor istorice despre care se discută.

Citește și Ce trebuie să știi atunci când îți alegi domeniul de studiu și facultatea în străinătate

Comunicarea va prezenta câteva dintre hărțile folosite uzual și care vor fi comentate din punct de vedere al informației geografice, precum și al încărcăturii istorice a materialului cartografic.

Radu Mârza este conferențiar univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie. Predă cursuri de Istoria Bizanțului, Istoria culturală a călătoriei și turismului, Slavi și slavonism în istoria medievală și premodernă a românilor. Este preocupat de istoria istoriografiei românești, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, cartofilie. A publicat „ The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War”, „ Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania”.

Accesul la conferință se face pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din București este printre puținele instituții culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecție de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărți vechi și gravuri ce reprezintă în principal provinciile românești, state și regiuni europene, precum și hărți astronomice și planuri de oraș.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here