Studiu Oxford: Folosirea tehnologiei de către tineri a devenit mai puțin asociată cu depresia în ultimul deceniu

0
Sursa foto: playtech.ro
Este o “legătură infimă” între folosirea tehnologiei de către adolescenți și eventualele lor probleme de sănătate mintală, conform unui nou studiu al Universității Oxford din Marea Britanie publicat recent în Clinical Psychological Science, citat de BBC. La studiu au participat peste 430.000 de adolescenți de 15 ani din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Specialiștii remarcă o creștere a asocierilor dintre folosirea rețelelor de socializare și problemele emoționale ale adolescenților.

 

Cercetătorii au comparat indicatori de sănătate mintală precum depresia și problemele emoționale cu vizionarea emisiunilor la televizor, utilizarea rețelelor sociale și utilizarea dispozitivelor. S-au găsit mici scăderi în asocierea dintre televiziune și utilizarea rețelelor sociale și depresie, la cei care au completat chestionarele în perioada studiată, din 1991 până în 2019.

Totodată, a existat o creștere mică a asocierii între alte problemele emoționale și utilizarea rețelelor sociale, deși cercetătorii au observat în ambele cazuri că schimbarea a fost ușoară.

“Nu am putut găsi diferența dintre impactul pe care îl are social-media și sănătatea mintală în 2010 versus 2019. (…) Nu spunem că mai puțini oameni fericiți folosesc rețelele sociale. Spunem doar că legătura nu mai este atât de puternică.”, afirmă Profesorul Andrew Przybylski, co-autor al studiului, pentru BBC.

Participanții la studiu au fost chestionați cu ajutorul unor întrebări de tipul celor cu scală de apreciere. Au fost întrebați cât timp petrec pe device-uri și pe rețelele sociale, dar nu concret și în ce mod se folosesc de mediul digital.

Vezi și Platformă online destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, lansată de Universitatea Babeș-Bolyai

„Rezultatele au fost diferite, în funcție de tipurile de tehnologie și de impactul acestora în privința sănătății mintale: folosirea tehnologiei a devenit mai puțin asociată cu depresia în ultimul deceniu, dar utilizarea social-media a devenit mai puternic asociată cu problemele emoționale. (…) Prin urmare, există puține dovezi privind creșterea asocierilor dintre folosirea tehnologiei de către adolescenți și sănătatea lor mintală. Informațiile despre noile suporturi digitale au fost colectate pentru un timp relativ scurt; tragerea unor concluzii ferme cu privire la modificările asocierilor cu sănătatea lor mintală poate fi prematură”, menționează autorii studiului.

Pe de o parte, există studii care sugerează că rețelele sociale și utilizarea dispozitivelor sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală a adolescenților, acestea sunt considerate inexacte, iar datele pe care s-ar putea baza sunt incomplete pentru tehnologiile mai noi.

Pe de altă parte, impactul tehnologiei asupra sănătății mintale a adolescenților și copiilor este totuși un subiect complex și în curs de dezvoltare; există o serie de rapoarte care indică o relație dăunătoare între cele două părți. Spre exemplu, pentru copiii mai mici, cu vârsta sub cinci ani, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în 2019 să nu petreacă mai mult de o oră în fața ecranului, pe zi, pentru a nu ignora activitatea fizică.

Pentru adolescenți, există numeroase rapoarte care leagă utilizarea rețelelor sociale de creșterea ratei de suicid și depresie. Într-o serie de studii, rapoarte și sondaje, adolescentele par să fie deosebit de afectate.

Vezi studiul complet în jurnalul Clinical Psychological Science.

 

 

 

Sursa: edupedu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here