Studiu: Aproape jumătate dintre profesorii României sunt de acord cu un regim dictatorial

1

Un studiu realizat de o echipă de sociologi de la Universitatea “Babeş-Bolay” din Cluj-Napoca în luna octombrie, a scos la iveală păreri ale profesorilor care ar trebui să pună sub semnul întrebării bazele învăţământului românesc.

Potrivit cercetării intitulată ”Educaţie pentru democraţie în şcolile din România” la comanda Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung din Bucureşti, din cei 1.427 de respondenţi 14% dintre aceştia ar aproba existenţa unui regim militar.

Cercetarea a scos la iveală că:

45% dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial

40% se declară pro pedepsei cu moartea

40% sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată.

Pe de altă parte, unul din trei dascăli nu vrea să fie vecin cu persoane de etnie romă (42,5%), nu vrea să aibă de a face cu membri ai comunităţii LGBT (38,3%), nu vrea să aibă de a face cu persoanele care vorbesc o altă limbă (33.7%), nu vrea să aibă de a face cu cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%), peste 50% dintre respondenţi îi resping pe cei care consumă droguri sau sunt depedenţi de alcool.

”La întrebarea <Cât de bine credeţi că ar fi pentru România?>, 87% din totalul profesorilor cuprinşi în eşantion apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opţiune bună sau foarte bună pentru România. Pe de altă parte, 45% dintre profesori acordă calificative de <foarte bine> sau <bine> scenariului în care România ar fi guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului şi al alegerilor. 14% dintre profesori ar aprecia ieşirea României din UE ca fiind o proiecţie pozitivă, acelaşi procent ar aproba existenţa unui regim militar, iar 11% ar favoriza prezenţa unui sistem guvernat de legea religioasă, care ar presupune lipsa partidelor politice şi absenţa mecanismelor electorale”, se arată în documentul cercetării.

Citeşte şi: 114 milioane euro fonduri europene pentru educație

Tot în acelaşi studiu se arată că 10%  dintre cei chestionaţi consideră că felul în care este guvernată ţara acum nu este unul democratic.

Majoritatea profesorilor condamnă practicile referitoare la forme de violenţă în familie. Astfel, 85,6% consideră că niciodată nu e justificat ca soţul să îşi lovească partenera, iar 68,4% sunt de părere că lovirea copiilor de către părinţi este un comportament care nu îşi găseşte niciodată justificare.

Pedeapsa cu moartea este respinsă doar de 59,1% dintre profesorii care au răspuns studiului. Aceştia acceptă, însă, divorţul. De asemenea, relaţiile sexuale premaritale sunt acceptate în cea mai mare parte, doar 10,4% dând un răspuns negativ.

În chestionar a fost inclusă şi o întrebare legată de opinia profesorilor în privinţa acordării în România a permisiunii ca persoanele de acelaşi sex să se căsătorească, iar din rândul respondenţilor care au oferit un răspuns valid, 60,5% au exprimat un dezacord total faţă de această idee.

Eşantionul reprezentantiv a cuprins 1.427 de profesori din clasele 5-12 din România, aleşi aleator din 140 de şcoli, datele fiind culese în perioada 10-24 noiembrie 2017.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here