114 milioane euro fonduri europene pentru educație

4

Ministerul Educației Naționale a semnat săptămâna aceasta două contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare totală de 114 milioane euro.

Contractul aferent programului “Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și va acoperi, conform estimărilor, cheltuielile realizate de statul român pentru perioada anilor școlari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin.

Astfel, începând cu acest an școlar, beneficiarii programului „Bani de liceu” vor primi, lunar, pe întreaga durata a cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei, față de 180 lei, cât era alocat înainte.

De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost majorată de la 150 la 500 lei/membru de familie, având în vedere necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situația economică actuală, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar.

Citește și Cursuri gratuite de Sales & Marketing în Iași pentru pasionații de vânzări

În ceea ce privește contractul de finanțare semnat între Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul „Bursa profesională”, acesta are o valoare de 83 milioane euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul român în cadrul programului „Bursa Profesională” pentru perioada anilor școlari 2015-2018 și vor asigura continuarea acestuia în anii următori, în limita alocării financiare estimate din Programul Operațional Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte.

Prin “Bursa profesională”, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene. 20% dintre elevi provin din mediul rural.

Bursa, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților, dar în anumite condiții de frecvență menționate în art. 7 din HG 1062, din 30 octombrie 2012 sau în art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova în mod direct participarea la programe de educație și formare profesională inițială.

Ministrul Rovana Plumb a arătat că “O prioritate a Guvernului României este de a investi, prin Fondul Social European, cu precădere în măsuri dedicate reducerii abandonului școlar, dezvoltării învățământului profesional și de a asigura corelarea ofertelor educaționale cu nevoile actuale ale pieței muncii” .

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here