Un formular de la Fisc, direct în ghiozdanele elevilor

1

Fondul școlii a fost declarat ilegal – începe bătălia pentru cei 2% din impozitul părinților sau al bunicilor, dacă au venituri mai mari de 1.000 de lei/lună. Școlile le cer oamenilor să redirecționeze acel procent din taxe către locul în care studiază copilul și fac acest lucru prin asociații. Cererea tip de la ANAF e pusă, în multe cazuri, direct în ghiozdanul elevului să o ducă mamei sau tatălui. Până acum, banii erau primiți după un an, dar, începând de acum, autoritățile vor ca suma să fie virată lunar către cei pentru care a optat contribuabilul.

Zeci de părinți din Pitești au găsit în ghiozdanele copiilor nu doar cărțile și caietele, ci și formularul scos de pe site-ul ANAF și completat direct cu datele unor asociații care reprezintă școlile. Fără vreo discuție în prealabil, fără ca cineva să îi fi întrebat dacă vor să doneze școlii, părinții au primit hârtia pe care este trecut numele asociației și codul de identificare fiscală, iar asta s-a întâmplat la mai multe instituții de învățământ. Cu datele părintelui pe ea, cererea ar trebui să se întoarcă la școală, iar un reprezentant să o ducă la Finanțe.

Citește și 114 milioane euro fonduri europene pentru educație

Pentru că au fost multe discuții legate de aceste formulare, autoritățile au schimbat procedura în acest caz. Astfel, cererile sunt depuse pe baza unui tabel în care sunt trecute toate CNP-urile și a unei declarații pe propria răspundere a persoanei care le aduce și care își asumă faptul că sunt reale. De anul acesta, angajații Finanțelor vor trimite notificări tuturor persoanelor care aleg să doneze 2% pentru a confirma.

Au fost situații în care mai mulți locuitori din Argeș au declarat că nu au optat pentru donație și că datele lor au ajuns la anumite asociații fără ca ei să fi fost de acord să le dea. „Este o opțiune pe care părinții o au la îndemână, rămâne la latitudinea dânșilor dacă doresc ca cei 2% să meargă în conturile Asociației de Părinți”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Argeș, Dumitru Tudosoiu. Impozitul de 2% poate fi direcționat în altă parte decât la bugetul de stat de către orice angajat cu contract individual de muncă sau de către românii care au venituri din activități independente.

Agențiile județene ale Finanțelor vor verifica datele și le vor cere celor de pe listele donatorilor să confirme dacă într-adevăr au ales să vireze 2%, sperând că astfel vor evita eventualele fraude.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here