Studiu: abandonul școlar este prezent în 40% din școlile din mediul rural

0
scoli-mediul-rural

Peste două treimi din unitățile de învățământ din mediul rural se confruntă cu cel puţin un factor de risc educațional  (rezultate slabe la evaluarea națională, risc de abandon școlar, rate ridicate de absenteism și repetenție) și cu unul sau mai mulți factori de risc socio-educaționali (elevi proveniți din familii dezavantajate economic sau spații și dotări materiale insuficiente), potrivit unui studiu realizat de Fundaţia World Vision România, efectuat în perioada februarie – iulie 2017.

Regiunea București-Ilfov prezintă cea mai mare rată de absenteism

Abandonul şcolar este prezent în 40% din unitățile de învățământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee. În ceea ce privește absenteismul de la ore, acesta apare cel mai des tot în învăţământul liceal, iar Regiunea București-Ilfov are cele mai slabe rezultate privind prezența la ore, cu o medie anuală de absențe de peste 32 de ore/elev.

 

Citește și: Câteva zeci de români au protestat la București împotriva legii care ar putea desființa învățământul românesc din Ucraina

 

„Studiul face o analiză complexă a factorilor de risc ai abandonului școlar la care sunt expuși copiii din mediul rural, unde rata de participare școlară este cu 20% mai mică față de mediul urban. În acest context, riscul de abandon este major, cu foarte mulți factori la bază, iar paleta modelelor de intervenție poate fi foarte largă. Doar bazându-ne pe astfel de studii, reprezentative pentru starea învățământului din mediul rural, putem propune intervenții valide, care să contribuie la creşterea calităţii educaţiei şi la prevenirea abandonului școlar”, a declarat dr. Mihaela-Loredana Nabăr, Head of Grants Acquisitions and Management Department, Fundația World Vision România.

Repetenția se manifestă cel mai mult în zona de centrală a țării

Studiul mai arată că şapte din zece unităţi de învățământ din mediul rural au elevi care repetă clasa, iar Regiunea Centru – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – are cel mai mare procent de repetenție. În ceea ce privește proveniența elevilor din familii dezavantajate economic, două treimi (62,6%) din unităţile de învățământ au elevi cu dosar de bursă socială, elevi instituţionalizaţi sau elevi în plasament. Peste 15% dintre unităţi au semnalat nevoi privind îmbunătățirea dotării spațiului școlar, procentul cel mai ridicat fiind înregistrat în zona Sud Vest-Oltenia, unde peste un sfert dintre unităţi (27,8%) au nevoie de astfel de intervenţii.

Studiul citat acoperă 2.591 de unităţi de învăţământ din mediul rural, ceea ce reprezintă peste 80% dintre şcolile gimnaziale, liceele şi şcolile profesionale existente în acest mediu. Studiul a fost efectuat pe baza datelor oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar și a răspunsurilor obţinute la chestionarele aplicate unui număr de peste 3.000 de cadre didactice şi peste 750 de elevi din mediul rural.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here