Într-o lume în care abilitățile de comunicare interculturală devin aproape imperative dacă vrei să-ți găsești un loc de muncă bine plătit, posibilitatea de a studia în străinătate este valorificată de tot mai mulți tineri români. Fie că vorbim despre învățământ universitar, preuniversitar sau tabere educaționale, de la an la an, românii merg în număr tot mai mare să studieze în afara țării. Din momentul integrării României în UE, anual procentul celor care pleacă în afara țării în scopuri educaționale crește în medie cu aproximativ 20%, potrivit cifrelor înregistrate de consultantul educațional IntegralEdu.
Dacă vorbim despre licee și universități, românii încep documentarea cu privire la ofertele venite din străinătate cu 2, chiar 3 ani înainte de data la care copilul ar urma să plece. Chiar dacă decizia finală ține cont și de alegerea pe care o face copilul, părinții sunt cei mai implicați în activitatea de documentare. Aceștia sunt interesați, dincolo de partea financiară, mai ales de siguranța pe care locul unde ar urma să studieze copilul lor, dar și posibilitățile de angajare pe care le-ar putea oferi domeniul de studiu. Acest din urmă criteriu este luat în considerare tot mai mult și de elevii aflați în pragul începerii studiilor universitare.Taberele educaționale organizate de instituții de prestigiu internațional, dincolo de dezvoltarea abilităților lingvistice și culturale pe care le pot oferi copilului, îl ajută pe acesta să-și descopere afinitățile pentru un domeniu de studiu care i s-ar potrivi pentru mai departe. Începând de la 5 ani, până la vârstele liceului, tot mai mulți copiii români merg în tabere din vestul Europei și peste ocean pentru a se implica pe durata taberei în activități educative care abordează domenii dintre cele mai diverse: arhitectură și design, activități artistice precum pictura, cinematografia sau teatrul, artă culinară, activități legate de domeniul hospitality, medicină, tot felul de activități sportive etc. Multe dintre aceste tabere devin pentru copii adevărate „trambuline” spre universități celebre din întreaga lume.
Citește și: Cum e să fii student în străinătate: mărturiile unor studenți la University of Sunderland, Marea Britanie
Deși mulți români încă asociază studiile în străinătate cu ideea unor costuri care le depășesc bugetul, însuși faptul că numărul celor care merg să studieze acolo este în creștere este o dovadă a faptului că ele sunt tot mai accesibile. În acest moment, atât pentru studiile universitare, cât și preuniversitare, sunt disponibile burse și împrumuturi, iar unele dintre ele pot fi rambursate abia în momentul în care absolventul de angajează. De asemenea, studenții au și posibilitatea de a se angaja sau de a face stagii de practică plătite încă din timpul facultății. Astfel își pot acoperi o parte din cheltuieli.
Zeci de instituții de învățământ internaționale vor fi prezente în România între 22 și 28 septembrie
Aflat la cea de-a 27-a ediție, World Education Fair, eveniment consacrat pe piața din România, își propune să ofere informații detaliate cu privire la oportunitățile de studiu, finanțare și carieră la nivel internațional, pentru toate programele educaționale, de la școli și licee, până la universități de top cu programe de licență, master și MBA. Tinerii vor putea consulta ofertele a zeci de universități, licee și tabere educaționale din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Grecia, SUA, Elveția, Olanda, Portugalia, Canada, Franța, Danemarca etc.
De asemenea, cei interesați vor găsi informații despre bursele de studiu și împrumuturile studențești disponibile, se vor putea programa pentru testele de orientare profesională dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts și se vor putea înscrie la pretestări gratuite pentru examenele IELTS și Cambridge și la pretestări de matematica, pentru curricula britanică. Tinerii vor avea ocazia să afle informații despre datele examenelor și se pot înscrie pentru examenele Cambridge la reprezentanții EEC (European Education Centre). Pe lângă cele menționate mai sus, studenții români vor putea accesa programe Work&Travel cu pachete promoționale speciale.
World Education Fair va avea loc la Timișoara pe 22 septembrie (Hotel Timișoara), la București pe 23 și 24 septembrie (Hotel Athenee Palace Hilton), la Iași (Hotel Internațional) pe 25 septembrie, pe 27 septembrie va avea loc la Galați (Hotel Vega), iar pe 28 septembrie la Constanța (Hotel IBIS). Participarea este gratuită și se face pe bază de înregistrare online.
Transportul la WEF este gratuit în București prin parteneriatul cu UBER
Pentru cei care doresc să ajung la evenimentul din București, IntegralEdu, în parteneriat cu UBER România, le pune la dispoziție o cursă gratuită în limita a 25 de lei. Cei interesați trebuie să își creeze un cont pe Uber.com/App și să introducă codul promoțional „wefairro”.