Cum e să fii student în străinătate: mărturiile unor studenți la University of Sunderland, Marea Britanie

0
Sunderland-University

În urma târgului educațional Word Education Fair desfășurat luna trecută, numărul candidaturilor depuse de tinerii români pentru studiile în afara țării a crescut cu 12% față de anul trecut. Aceste date, corelate cu cele din anii anteriori, ne arată că românii sunt tot mai tentați de studiile făcute la școlile și universitățile din străinătate. Ce-i motivează pe unii dintre acești tineri să plece, dar și impresiile  pe care și le au de la fața locului, am aflat de la doi studenți români care studiază la University of Sunderland, în Marea Britanie.

Lucian Gheorghiu este masterand la Radio (Management and Production), la University of Sunderland. Acesta a plecat în Marea Britanie după terminarea liceului pentru că a văzut acest pas ca pe o investiție în viitorul său, gândindu-se că o calificare obținută acolo îi poate oferi o șansă mai mare la angajare, ne-a mărturisit el. Dar, dincolo de asta, el vede studiile departe de casă și ca pe o oportunitate „de a sta într-o țară străină și a cunoaște o lume diferită”.

Cosmin Ioan Andone este masterand la Film and Cultural Studies, la aceeași universitate. Pe Cosmin l-a convins varianta studiului în străinătate o prezentare despre oportunitățile internaționale de studiu și carieră, susținută în liceul său.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

Cum văd cei doi studenți sistemul de învățământ britanic

Cosmin apreciază foarte mult la sistemul britanic modul în care sunt organizate cursurile, subliniind că „în UK se pune accent pe înțelegerea informației predate și nu pe memorarea mecanică a ei”. Și Lucian este încântat de modul în care sunt organizate cursurile: „aici, în cadrul universității ai mai multe șanse să faci practică, să aplici partea teoretică, nu doar să citești și să memorezi multă materie”, ne-a spus el.

Cum arată o zi din viața unui student la University of Sunderland

Lucian ne mărturisește că studenția la Sunderland arată bine. Ca și program „nu sunt foarte multe cursuri și pe măsură ce înaintezi în ani, scad și orele de curs, dar trebuie să faci mai mult studiu independent. Pe partea de media, Sunderland este una dintre cele mai bine clasate universități, mai spune el, având multe dotări, studiouri de radio, de televiziune și de fotografie, unde să poți face multă practică ”. În plus, având acest program, rămâne timp și pentru un job part time, susține Lucian.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

Sunderland-University-Uk

Îți trebuie mulți bani ca să mergi la studii în afara țării?

Cei doi ne spun că studiul în străinătate nu e greu, iar provocările legate de parte financiară sunt rezolvabile: „Este o experiență plăcută, te învață să fii independent, iar din punct de vedere financiar, nu e complicat. Pentru taxa de studii se poate face un împrumut de la statul britanic, iar cu un job part time îți poți susține restul de cheltuieli”, mărturisește Lucian. Pe lângă aceasta, Cosmin completează că mai există și programe special concepute de universitate, destinate studenților, care pot genera extra resurse financiare.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

Mai vor să se întoarcă în țară pentru o posibilă carieră?

Amândoi ne-au spus că există posibilitatea să se întoarcă în România după finalizarea studiilor în vederea unei cariere în domeniul pentru care s-au pregătit. Mai mult, Lucian ne spune că el chiar și-ar dori mult să se întoarcă în țară, unde crede că și-ar putea găsi un job în domeniul media, însă pentru un nivel salarial mai mic față de ofertele pe care le-ar putea obține în Marea Britanie.

Colaborarea dintre universitate și mediul de afaceri

Cosmin susține că universitatea lor are legături strânse cu „reprezentanții din sfera de business a tuturor facultăților aflate în subordine”. Celor care ar fi tentați să meargă la University of Sunderland, Lucian le spune că „e o alegere foarte bună, care îi va ajuta pe viitor și care le va oferi multe experiențe interesante și cunoștințe utile, pe tot parcursul studiilor”.  Cosmin descrie atât universitatea, cât și orașul Sunderland, prin expresia englezească „an acquired taste”, iar celor pasionați de film le transmite că „Ridley Scott este de prin împrejurimi și secvențe din Alien au fost filmate pe plajă, aici”.

Câte ceva despre University of Sunderland

University of Sunderland se află pe coasta de nord-est a Marii Britanii. Aceasta este recunoscută ca fiind o instituție inovatoare, cu înalte standarde de predare, dar și de cercetare. Acolo studiază anual peste 19 mii de studenți la programe full-time și part-time, universitatea oferind 89 de programe de licență și 63 de programe de masterat în cele 3 campusuri pe care le are (două în Sunderland  și unul în Londra). De asemenea, University of Sunderland este recunoscută pentru strânsa colaborare cu companii mari din întreaga lume.

Și în topurile realizate la nivel regional sau internațional universitatea este bine poziționată. De exemplu în Destination of Leavers from Higher Education (DLHE) survey 2016, 94% dintre absolvenții acestei universități lucrează sau își continuă studiile în termen de 6 luni de la absolvire.

Citește și: Cum sunt universitățile din Olanda? Acum poți vedea online cum se desfășoară un curs la Stenden sau Van Hall Larenstein

 

De asemenea, în 2014, International Student Barometer situa University of Sunderland pe locul 5 în ceea ce privește satisfacția cu privire la serviciile rezidențiale și satisfacția legată de costurile pentru trai de acolo. De asemenea, clasamentul internațional situa universitatea britanică în același an pe locul 10 în ceea ce privește satisfacția cu privire la consultanța oferită studenților.

Vedeți aici mai multe informații despre universitate, care sunt toate programele de studiu, taxele dar și metodele de finanțare și bursele disponibile pentru tinerii români, detalii pe care le puteți discuta și cu consultantul educațional IntegralEdu.

Tinerii români care doresc să-și continue studiile la universități din Marea Britanie sau în alte țări pot apela la sprijinul consultanților educaționali IntegralEdu, pentru pregătirea dosarului, aplicare și admitere, serviciile de consultanță fiind gratuite, pentru toate instituțiile internaționale partenere.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

Sunderland-University-Uk

Sunderland-University-Uk

Sunderland-University-Uk

Sunderland-University-Uk

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here