Steagul prințesei Sissi, din anul 1900, expus la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

4
Steagul prințesei Sissi

Steagul prințesei Sissi, împărăteasă a Austriei și regină a Ungariei, a fost expus, luni, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, piesa datând din anul 1900. Potrivit unui comunicat al MNIT transmis luni, steagul prințesei Sissi a fost prezentat cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la moartea acesteia.

”Luni se împlinesc 120 de ani de la moartea Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), numită și prințesa Sissi, împărăteasă a Austriei (soția împăratului Franz Joseph I) și regină a Ungariei, în urma asasinării ei de către un anarhist italian, la Geneva. Cu această ocazie, MNIT prezintă în această lună o piesă muzeală de excepție, de mare valoare artistică și istorică, Steagul Elisabeta, confecționat la comanda Societății Carpatine Ardelene din Cluj, în anul 1900. Steagul a fost terminat în vara anului 1900, dar expunerea sa publică a avut loc doar în 12 octombrie 1902. Acesta ilustrează cultul dedicat împărătesei Elisabeta de către maghiarii din Cluj, după 1898, anul morții acesteia”, se arată în comunicat.

Reprezentanții muzeului clujean au precizat că steagul prințesei Sissi a fost confecționat din mătase groasă, de culoare albă, și avea ambele laturi presărate cu motive decorative tipice broderiei domnești maghiare.

Citește și O nouă tehnică de stimulare a creierului îmbunătățește memoria

”Întâlnim motive vegetale (vrejuri, cârcei, frunze dințate) și florale (lalele, garoafe, bujori) brodate, în culori vii și multiple, cu fire de mătase și fire metalice, de aur și de argint. Pe una din laturi, într-un medalion central, este reprezentat bustul împărătesei, executat printr-o broderie atât de fină și densă încât toată imaginea dă impresia unei litografii sau a unei fotografii aplicate ulterior. Elisabeta poartă o rochie simplă, în nuanțe de gri, gri-maroniu, maro-roșcat și negru. Culorile închise sunt sortite să evidențieze sobrietatea împărătesei, această imagine fiind accentuată și de coafura simplă a acesteia (mai multe împletituri prinse în coc), precum și de crucea pe care o poartă la gât. Chenarul medalionului central este constituit din lalele brodate”, se mai arată în comunicat.

Pe cealaltă latură a steagului sunt redate stema Ungariei, inițialele Societății Ardelene Carpatine – E.K.E., locul: Kolozsvár (Cluj-Napoca – n.a.) și anul înființării acesteia: 1891, precum și două flori de colț, simbolul asociației.

”Stema a fost realizată din mătase, decupată ulterior și cusută în centrul steagului (la fel ca și inițialele Societății și cifrele anului), iar cele două flori de colț au fost brodate cu fir de argint”, se subliniază în comunicatul MNIT.

La Cluj-Napoca, în amintirea prințesei Sissi a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod peste Someș, un spațiu de agrement și promenadă, au fost amplasate plăci comemorative și s-au plantat arbori.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here