Se împlinesc 30 de ani de la prima transmisie TV color din România

1

Pe 23 august 1983, cu ocazia festivităților prilejuite de Ziua Națională, Televiziunea Română a făcut prima transmisie color oficială.

Transmisia color de la 23 august 1983

În 1983, România rămăsese singura țara din Europa care încă transmitea doar în alb-negru. Regimul comunist de la București preferase să direcționeze bugetul extrem de auster al țării către alte scopuri şi nu avea intenția de a implementa televiziunea color.

Totuși, directorul tehnic de atunci, Nicolae Stanciu, a luat hotărârea ca pe 23 august, de Ziua Națională, să se facă prima transmise oficială color, bazându-se pe faptul că Nicolae Ceaușescu promisese într-o plenară de partid că România urma să introducă televiziunea în culori.

Primii pași către transmisiile color

În 1975, Radioteleviziunea Română, care cuprindea atât radioul, cât şi televiziunea, a cumpărat primul car de televiziune color, după ce se făcuseră primele filmări pe peliculă color, pentru portofoliul TVR. La acea vreme, în lume existau trei sisteme de televiziune color: sistemul american NTSC, sistemul PAL creat de germani şi SECAM creat de francezi şi adoptat de Rusia şi de alte țări socialiste din Estul Europei.

În 1978, în timpul vizitei președintelui francez Giscard d’Estaing la București, Nicolae Ceaușescu îi promisese că şi Romania va adopta sistemul SECAM, deși inginerii de la TVR nu fuseseră de acord cu introducerea acestui sistem, din numeroase motive tehnice. De aceea, conducerea TVR a decis, împreună cu reprezentanții ministerelor Comunicațiilor, al Industriilor şi Comitetului de Stat al Planificării, să acționeze pentru a implementa treptat şi pe ascuns sistemul PAL, superior din punct de vedere tehnic.

Impedimentele legate de lipsa banilor şi embargo-ul sub care se afla blocul sovietic, care făcea imposibilă achiziționarea oficială de echipamente de televiziune în sistem PAL, au fost depășite şi s-au făcut teste tehnice preliminare, declarate oficial drept experimente, şi a început crearea unui portofoliu de emisiuni color.

Transmisia color ascunsă de soții Ceaușescu

Nicolae şi Elena Ceaușescu nu știau că, în 23 august 1983, omagiile participanților la marea demonstrație a oamenilor muncii din Piața Aviatorilor erau transmise color, şi nu în alb şi negru, ca în anii precedenți, iar când au aflat i-au sancționat aspru pe inginerii televiziunii. În cele din urmă, cuplul prezidențial a fost mulțumit pentru că a înțeles că imaginea color este mai măgulitoare.

Citește și Copilul favorit al părinților nu este un mit

Transmisia din 23 august 1983 a fost făcută în sistem PAL, la fel ca restul care au urmat după acea dată, niciodată însă nu a fost anunțat în mod oficial că România a adoptat sistemul PAL.

Emisia era de fapt parțial color, adică între emisiunile alb-negru erau intercalate uneori şi programe color.

Unele dintre programe erau primite din țările socialiste vecine, care foloseau sistemul SECAM, așa încât, pentru a putea fi recepționate fuseseră fabricate televizoare bi-sistem numite Telecolor.

Televizoarele fuseseră puse în vânzare în 1982, dar erau foarte scumpe şi greu de obținut şi de aceea doar foarte puțini români au putut urmări festivitățile de pe 23 august 1983 în culori.

După doi ani, în  1985,  TVR a fost redus emisia la doar două ore pe zi, iar românii care locuiau în vestul şi sudul ţării au putut vedea programele de televiziune din Ungaria şi Bulgaria,  emise în SECAM cu televizoarele bi-sistem.

Dacă în 1984 proporția programelor color era de 20% în raport cu cele alb-negru, în 1989 s-a ajuns până la 80%. Imaginile transmise în direct timpul Revoluției din decembrie au fost color, iar din 1990, Televiziunea Română Liberă  a intrat în altă epocă.

Citiți mai multe aici

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here