Copilul favorit al părinților nu este un mit

2

Studiile au demonstrat că părinții pot iubi necondiționat toți copiii, dar au unul cu care stabilesc o legătură emoțională mai puternică, iar acesta devine preferatul lor.

Copilul cel mare este favoritul

Cercetătorii de la Universitatea din California au analizat dinamică a 384 de familii și au constatat că 70% dintre mame și 74% dintre tați au recunoscut că preferă unul dintre copiii lor. În majoritatea familiilor analizate, primul copil avea percepția că părinții îi valorifică mai mult reușitele în comparație cu frații săi mai mici. Cercetătorii cred că, atunci când ești părinte pentru prima dată, toate etapele sunt memorabile și au un impact emoțional mai mare.
Primul pas, primul cuvânt, prima notă la școală sau primul eșec sunt experiențe care îi marchează pe părinți. Când vine vorba de copiii mai mici, toate aceste lucruri sunt importante, dar impactul lor emoțional nu mai este același.

Așa cum era de așteptat, frații mai mici au raportat că stimă lor de sine a fost afectată din cauza favorurilor primite de fratele mai mare, care au fost percepute ca tratamente preferențiale.

Citește și Barna: două milioane de elevi au de suferit în urma rectificării bugetare

Fată sau băiat: Pe cine preferă mamele?

Răspunsul este dat de un alt studiu efectuat de Universitatea Purdue (universitate de cercetare din West Lafayette, Indiana), pe un eșantion de 424 de mame ai căror copii erau majori. Cercetătorii le-au adresat o serie de întrebări, cum ar fi: „Cu care dintre copiii tăi vorbești despre o problemă personală?”, „Ce copil preferi să aibă grijă de tine când te îmbolnăvești?”, „De ce copil te simți cel mai apropiat din punct de vedere emoțional?”, „De ce copil ești cea mai mândră?”. Specialiștii au aflat că mamele alegeau întotdeauna fiicele, mai ales pe prima născută.

Cercetătorii au intervievat copiii, dar au descoperit că nu au avut întotdeauna dreptate cu evaluarea preferințelor mamelor lor. Doar 39% dintre copii au reușit să identifice copilul preferat al mamei.

Specialiștii au concluzionat că în multe cazuri statutul de de copil preferat afectează bunăstarea pe termen lung a copilului.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here