Școlile profesionale încep să își recâștige popularitatea. Până la 200 de elevi așteptați din toamnă în Bihor

2

Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat marți că din toamnă elevii care doresc să se specializeze în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu un simulator ultramodern de sudură, cumpărat recent de instituție. Oficialul a declarat că în schimbul unei taxe se vor putea pregăti profesional și adulții la acest liceu.

 Avem un pionierat aici.Clasa de sudură, singura din județ, după modelul școlii Kronstadt din BrașovPe lângă copii – să vedem câți se vor înscrie – încercăm să pornim din toamnă și calificarea și formarea profesională pentru adulți. Avem infrastructura, vom avea un laborator de sudură, vom aduce și aparate tradiționale și încercăm să creăm tot aici acea locație în care se vor putea pregăti profesional și adulții, contra-cost, banii urmând să se folosească pentru echipamente“, a anunțat președintele CJ Bihor.

Aplicarea conceptului de sudură pe simulator a început în urmă cu doi ani în urma unei vizite la Școala profesională Kronstadt din Brașov făcută de președintele CJ Bihor.

Noi ne-am ținut de cuvânt și am investit în echipament, un aparat ultramodern, achiziționat de Consiliul Județean Bihor cu 27.000 de euro. Am achitat noi contravaloarea, dar ne-am înțeles cu firmele din acest proiect ca, în perioada de toamnă, 50% să contribuie partenerii. Este foarte clar că de fapt câștigători suntem cu toții, pentru că vom avea forță de muncă calificată“, a continuat Pásztor Sándor, citat de Agerpres.

Care sunt avantajele școli duale din Bihor?

  • Fiecare elev care intră în școlile profesionale duale primește lunar 400 de lei bursă(200 de lei de la stat, restul de la firme care pot oferi și mai mult), iar la absolvire are întâietate la angajare în firma cu care a avut contract de practică.
  • Elevii beneficiază de cazare, masă, transport, echipament (haine) și rechizite gratuite

Hizo Zoltan, directorul executiv al asociației Bihor West Professional a afirmat că avem o mentalitate vizavi de meseria de sudor. Părinții știu că sudura este un lucru rău, că e murdar, că e praf… Dar dacă vedeți cum se lucrează azi, oricine își poate schimba părerea. Nu mai e fum, sunt aspiratoare de praf, toată zgura se înghite de aparat, nu este un mediu toxic. La o vizită cu copiii la o fabrică modernă, elevii au rămas foarte mirați. Ca-n farmacie! Cine își imaginează că mai există fabrici ca acum 50 de ani, pline de vaselină, se înșeală. Industriile 4.0 nu mai permit așa ceva“.

Citește și Ecaterina Andronescu: Ce s-a întâmplat cu cei 6.000 de elevi?

Din septembrie, între 20 și 28 de elevi vor putea învăța meseria de sudor la clasa de sudură a școlii profesionale din cadrul liceului, studiile și practica având durata de trei ani. Directorul Karancsi Bela a declarat că tot în sistem dual mai există o clasă de mașiniști și una de zidari-pietrari-tencuitori.

Școala profesională în sistem dual funcționează în cadrul Liceului tehnologic din Cadea, și beneficiază de un campus școlar reabilitat în întregime. Această instituție este în funcțiune din anii 1960, iar în anul 2016 au fost investite peste patru milioane de euro pentru reabilitare. Investiția făcută de Consiliul Județean a mers în reabilitarea clădirilor, modernizarea atelierelor și a laboratoarelor, construirea unei săli de sport, a unei clădiri cu 10 garsoniere pentru profesori, a unui internat cu 81 de locuri pentru elevi și a unei cantine noi, scrie Agerpres.

În total, din septembrie elevii au în oferta școlară 180 de locuri pentru clase profesionale în sistem dual în Bihor, ocuparea fiind de doar 30% în acest moment, potrivit informațiilor publicate de Agerpres.

Președintele CJ Bihor a declarat că, “în toate aceste locuri, am reușit să dăm mâna cu firme foarte importante din județ. Cercul se dezvoltă și invităm și alte firme să intre în asociația Bihor West Professional. Nu creăm ceva nou, ci învățăm de la alții. Încercăm să ne creăm forța de muncă, pentru că este o problemă cu lipsa forței de muncă“.

La conferința de presă au participat președintele Consiliului Județean Bihor – Pásztor Sándor și directorul executiv al asociației Bihor West Professional – Hizo Zoltan (asociație formată din CJ Bihor, dar și o serie de firme din Oradea, cu rol în implementarea proiectului dedicat sistemului de învățământ dual în județ după modelul Kronstadt), precum şi reprezentanții companiilor partenere (Eberspaecher, Faist Metalworking, Modular Building Solutions, Selina, Drumuri Orăşeneşti, AutoBara).

Directorul Hizo Zoltan a declarat că “cea mai mare problemă e că, de exemplu, 1.000 de copii de clasa a VIII-a care ar putea fi potențial elevi ai școlilor profesionale, liceele din județ îi acceptă chiar dacă ei au obținut medii de 1 sau 2 la evaluarea națională. Nu ar trebui să poți intra la liceu cu mediile astea. Dar acest concept de bugetare per capital permite acest lucru. Dacă nu se rupe această pisică cu măcar media 5 la intrare în liceu, ca și școlile profesionale să trăiască, degeaba facem reforme“.

 

 

2 comentarii

  1. […] Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat marți că din toamnă elevii care doresc să se specializeze în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu un simulator ultramodern de sudură, cumpărat recent de instituție. Oficialul a declarat că… Cititi mai multe aici: Școlile profesionale încep să își recâștige popularitatea. Până la 200 de elevi așteptați… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here