Admitere facultate 2019. Categorii de persoane scutite de taxa de înscriere

1
Sursa: www.google.ro

După ce au fost afișate rezultatele la examenul de Bacalaureat 2019, tinerii care au reușit să obțină o medie de trecere trebuie să se pregătească să își continue studiile. Ei trebuie să știe că există cazuri în care sunt scutiți de plata taxei de înscriere la facultate.

Începând de anul trecut universitățile au  repartizate locuri suplimentare pentru tinerii care au absolvit un liceu în mediul rural, pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României şi chiar pentru absolvenții care vor să urmeze o carieră didactică.

Admiterea stă la latitudinea fiecărei facultăți. Fiecare instituție de învățământ superior poate desfășura examenul de admitere sub forma unui interviu, a unui chestionar, pe baza unei analize de dosar sau un examen scris.

În general, perioada admiterilor la facultate începe imediat după afișarea rezultatelor de la Bacalaureat.

Care sunt tinerii care pot beneficia de scutirea plății?

  1. candidații (în vârstă de până la 25 ani și aflați în întreținerea părinților) care sunt copii ai personalului didactic (de predare și auxiliar) în activitate, pensionat sau decedat;
  2. candidații (în vârstă de până la 25 ani) care sunt copii orfani de ambii părinți;
  3. candidații (în vârstă de până la 25 ani) proveniți din casele de copii sau plasament familial;
  4. candidații (în vârstă de până la 25 ani) care sunt copii ai eroilor martiri ai revoluției
  5. candidații care au obținut distincții (premiile I, II, III, mențiune, premii speciale) la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de M.E.N.C.S. sau la alte concursuri recunoscute de către facultatea la care se înscrie.

De menționat este faptul că scutirea de taxa de înscriere se aplică o singură dată, iar în funcție de instituție este posibil să se acorde și alte scutiri.

Potrivit datelor transmise de Universitatea din București, cea mai căutată specializare la licență, în anul 2018, a fost Media Digitală și Tehnologia Informațiilor. Aici, pe un loc la buget, s-au bătut aproximativ 20 de tineri dornici să urmeze cursurile Facultății de Matematică.

 

 

un comentariu

  1. […] După ce au fost afișate rezultatele la examenul de Bacalaureat 2019, tinerii care au reușit să obțină o medie de trecere trebuie să se pregătească să își continue studiile. Ei trebuie să știe că există cazuri în care sunt scutiți de plata taxei de înscriere… Cititi mai multe aici: Admitere facultate 2019. Categorii de persoane scutite de taxa de înscriere […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here