Să revizuim: Care sunt simptomele COVID-19 și cum ne protejăm?

0

COVID-19 s-a răspândit în 175 de țări în pofida hotarelor pe care le avem. Epidemia a luat mai mult de 24.000 de vieți. Ce reprezintă această boală, cum se răspândește și când anume suntem supuși riscului de infectare?

Cum mă protejez?

Cel mai bun lucru este spălarea regulată și minuțioasă a mâinilor, cu apă și săpun. Coronavirusul se răspândește atunci când o persoană infectată strănută/tușește mici picături lichide – care dețin și virusul – în aer. Acestea pot fi inspirate de către cei din jur… sau ceilalți se pot infecta dacă ating suprafețele pe care a aterizat virusul.

Primul sfat este ca tusa și strănutul să fie în țesuturi (mască sau șervețele de unică folosință), nu vă atingeți fața cu mâinile și evitați contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptome de răceală. Toate acestea sunt importante pentru limitarea răspândirii.

Simptomele caracteristice

 

Cea mai gravă problemă, este faptul că acest virus infectează plămânii. Simptomele încep cu o febră urmată de o tuse uscată, care poate duce la probleme de respirație.

Cauzează și un tip nou de tusă, o dată ce apare, tușești mult mai mult decât o oră, sau chiar de trei, ideea e că ai mai multe episoade de tuse în 24 de ore.

Chiar dacă oamenii de știință au spus că e nevoie de cinci zile în medie pentru ca simptomele să apară, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că perioada de incubație durează până la 14 zile.

Specialiștii otorinolaringologi din Marea Britanie au observat, de asemenea, simptomul de anosmie – termenul pentru pierderea mirosului. Un număr tot mai mare de oameni au declarat în mediul online că și-au pierdut treptat simțul mirosului și al gustului, unii dintre ei au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Evoluția COVID-19 dincolo de hotarele Chinei

 

 

Sursă: BBC

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here