Trecearea învățământului în mediul online a fost adoptată de statele din întreaga lume. Această schimbare este succedată de o nouă modalitate de evaluare a elevilor care ar fi trebui să susțină Bacalaureatul la începutul acestei veri.
Țările analizează în prezent căile de desfășurare a bacalaureatului și a evaluărilor naționale, în condițiile perturbării masive produse de închiderea școlilor și trecerea la învățământul online/la distanță.
Scrimbările s-au întâmplat și în Estonia, țara care a înregistrat cele mai bune rezultate din Europa la ultimele evaluări PISA. Ministrul Educației a prezentat două scenarii care vor avea loc în funcție de viitoarele desfățurări ale COVID-19.
Meseria de dascăl aflată în topul celor mai stresante profesii
Potrivit oficialilor estoni, scenariile sunt acestea:
– Dacă se va putea reveni la cursurile normale, la începutul lunii mai, este posibil ca elevii din învățământul secundar să-și poată da la timp examenele, adică înainte de încheierea anului școlar;
– Dacă învățarea la distanță va trebui să continue o perioadă mai lungă de timp, autoritățile vor căuta soluții specifice, în cooperare cu școlile din următorul ciclu, cum sunt universitățile sau postlicealele, în cazul elevilor care termină liceul.
În categoria țărilor care au anulat examenele de BAC se află și Marea Britanie. Autoritățile au decis închiderea completă a majorității școlilor și au anunțat anularea principalelor examene date de elevii de liceu, inclusiv examenele necesare înscrierii la facultate. Acestea vor fi înlocuite cu note date de profesori, într-un proces care stârnește confuzie, încă.
În Olanda, notele pe care liceenii le vor avea în diplome, vor fi stabilite de rezultatele obținute în timpul anului. Guvernul olandez a anunţat marţi anularea examenelor centrale de sfârşit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus. Ministerul Educaţiei din Olanda încurajează instituţiile şcolare să organizeze aceste examene de la distanţă, de exemplu prin videoconferinţă. Dacă şcolile nu sunt în măsură să efectueze teste şcolare la distanţă, acestea din urmă pot să se deruleze în clădiri şcolare respectând o distanţă de securitate de 1,5 metri.
În Germania, în pofida crizei cauzate de COVID-19, elevii vor susține la timp examenul final. Învățământul german este descentralizat, ceea ce înseamnă că, în general, deciziile privind educația se iau la nivelul fiecărui land. De aceea școlile nu s-au închis simultan în toată țara, ci pe parcursul unei perioade mai îndelungate. Autoritățile au anunțat un acord potrivit căruia examene să se desfășoare conform programăriilor anterioare – examenele pentru obținerea calificării „Abitur”, necesare pentru admiterea la universitate.
Vezi care purificator ți se potrivește