România Educată cu autobuze școlare de la Victor Orban

2
microbuz

În România Educată a președintelui Iohannis, sunt zeci de școli care stau să cadă, iar autobuzele școlare sunt “rara avis”.

Noroc cu Guvernul Ungariei care anunță autobuze şcolare de la Uniunea „Rákóczi” în localităţile cu comunități maghiare din afara Ungariei, a anunţat Miklós Panyi, secretar de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, miercuri, la Cluj-Napoca, potrivit agenției MTI.

Afterschool într-un autobuz recondiționat cu ajutor de la Simona Halep

Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe afectează puternic maghiarii din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor, pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei reprezintă o dificultate menţinerea instituţiilor de învăţământ maghiare şi accesul la învăţământ în limba lor maternă, iar guvernul maghiar trebuie să răspundă la aceste provocări.

“Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maternă maghiară”, a spus Miklós Panyi. Oficialul ungar a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare.

Secretarul de stat a spus că guvernul maghiar se angajează să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară.

Csongor Csáky a relatat că, în cadrul programului, în 11 judeţe transilvănene, aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale. Se speră că în Transilvania programul va avea un succes cel puţin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program, numărul copiilor înscrişi în clasa I în şcolile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%.

Preşedintele uniunii a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul guvernului maghiar şi au costat 501 milioane de forinţi.

“Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1 050 000, la 940 000. Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee; problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească, a mai spus preşedintele fundaţiei.

2 comentarii

  1. […] În România Educată a președintelui Iohannis, sunt zeci de școli care stau să cadă, iar autobuzele școlare sunt “rara avis”. Noroc cu Guvernul Ungariei care anunță autobuze şcolare de la Uniunea „Rákóczi” în localităţile cu comunități maghiare din afara Ungariei, a anunţat Miklós Panyi, secretar… Cititi mai multe aici: România Educată cu autobuze școlare de la Victor Orban […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here