Proiect de lege: Angajații, plătiți în funcție de studii

1

La Senat a fost depus un nou proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați.

Potrivit proiectului, vor fi introduși, pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii.

Proiectul de lege “pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională” a fost depus săptămâna trecută la Senat și este semnat de 38 de deputați PSD, PNL, USR, ALDE și UDMR, inclusiv ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, se arată în proiectul de act normativ.

Citește și Eșecuri în viață? Învață să le depășești

Astfel, sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, al căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată, cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.

Propunerea este înregistrată pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, în procedură de urgență. Camera Deputaților este decizională în acest caz.

De la 1 ianuarie 2019, România are trei salarii minime pe economie: unul pentru studii medii (2.080 lei brut/1.263 lei net), unul pentru studii superioare (2.350 lei brut/1.413 lei net) și unul pentru sectorul construcțiilor (3.000 lei brut/2.362 lei net).

un comentariu

  1. […] La Senat a fost depus un nou proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați. Potrivit proiectului, vor fi introduși, pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii… Cititi mai multe aici: Proiect de lege: Angajații, plătiți în funcție de studii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here