Elevii se revoltă împotriva Guvernului. Situația se poate agrava din toamnă

2

Elevii din România se revoltă împotriva Ordonanței Guvernului, adoptată în 25 iunie, care afectează grav transportul școlar, în opinia lor.

Federația Elevilor din România a lansat o petiție în care cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională asupra neconstituționalității unor prevederi din această ordonanță.

Elevii reclamă faptul că prin actul normativ vizat, transportul public județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, iar transportatorii nu vor mai fi obligați să acorde reduceri de tarife pentru transportul școlar, susțin aceștia.

Petiția Federației Elevilor din România, publicată pe portalul www.declic.ro

„În data de 25 iunie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, prin care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice, la solicitarea conducerilor consiliilor județene și a transportatorilor.

Cel mai proeminent efect al acestei modificări este, din nefericire dispariția obligațiilor transportatorilor de a acorda reduceri pentru elevi la transportul județean, precum și de a stabili tarife diferite pentru elevi.

Citește și Canicula, cel mai mare inamic al psihicului

Solicităm Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate în cazul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019, în conformitate cu art. 15, alin. (1), lit. i) din Legea 35/1997”, arată Federația Elevilor.

Prețurile la abonamentele elevilor pot crește drastic

În petiție se arată că încă din 2016, Executivul impusese plafoane transportatorilor în privința vânzării de abonamente pentru elevi. Situația se poate schimba dramatic, însă, după Ordonanța de luna trecută.

„În momentul eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, operatorii nu mai pot fi obligați să respecte aceste tarife maximale, motiv pentru care prețurile la abonamentele elevilor pot crește foarte mult, mai ales având în vedere faptul că, spre deosebire de serviciile publice, atunci când transportul se efectuează în regim de concurență (așa cum se întâmplă ca urmare a adoptării OUG nr. 51/2019), transportatorii își pot stabili prețurile în mod discreționar. Astfel, prețurile foarte mari ce vor fi practicate de transportatori vor duce la imposibilitatea decontării navetei elevilor”, conchide Federația Elevilor.

2 comentarii

  1. […] Elevii din România se revoltă împotriva Ordonanței Guvernului, adoptată în 25 iunie, care afectează grav transportul școlar, în opinia lor. Federația Elevilor din România a lansat o petiție în care cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională asupra neconstituționalității unor prevederi din această ordonanță. Elevii… Cititi mai multe aici: Elevii se revoltă împotriva Guvernului. Situația se poate agrava din toamnă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here