Canicula, cel mai mare inamic al psihicului

2

Crampele de căldură, insolația, epuizarea și șocul hipertermic reprezintă cele mai cunoscute simptome care se resimt în urma temperaturilor ridicate din termometre. Atunci când organismul nu reușește să își mențină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă și săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, în toate zonele organismului se fac resimțite stări precum leșinul. Deshidratarea, insolația și epuizarea fizică și psihică sunt câteva dintre efectele tragice ale caniculei asupra corpului.

Diferența majoră dintre efectele la nivel fizic și cele la nivel psihic constă în modul în care acestea se manifestă asupra organismului și în modul în care le depistăm. Dacă insolația se resimte imediat prin dureri de cap accentuate în urma expunerii la soare pentru un timp mai îndelungat, când vine vorba de psihic acesta are o structură predispozantă pentru a se instala și de obicei se instalează în mod inconștient.

Factorul termic, care atunci când crește și devine extrem de greu de suportat de organism dă naștere unei serii întregi de afecțiuni somatice, dar și o serie de trăiri psihologice: atacuri de panică, teamă, angoasă sau stare de apatie. Din perspectiva psihologică, canicula este considerată un factor care amplifică posibilitatea apariției unor afecțiuni sau tulburări psihologice (spre exemplu depresia, cresc tentativele de suicid).

Mai vulnerabile la astfel de schimbări sunt persoanele care suferă deja de depresie sau de anumite afecțiuni psihice. Din cauza temperaturilor ridicate are loc o accentuare a stării și a suferinței, care poate duce până la aspecte care sunt de ordin psihiatric.

Cea mai agravantă situație este în cazul bolilor cronice sau suferințelor de ordin somatic (cardiovasculare, diabeticii, oscilațiile de tensiune). Efectele negative resimțite la nivelul organismului nu se datorează neapărat agravării bolii în sine, ci pentru că celor bolnavi le crește starea de anxietate, pentru că știu că aceste temperaturi excesive le-ar putea aprofunda boala (de fapt, din acest motiv, datorită stării de panică, sunt solicitate majoritatea salvărilor, deoarece le este frică de ce s-ar putea întâmpla cu ei datorită caniculei, din cauza fricii față de căldura excesivă încep să se agite, intră într-o stare de anxietate și angoasă care le accentuează starea). Persoanele devin mai atente la senzațiile pe care le resimt în corp și tind să le exagereze și să le considere efecte produse de caniculă.

Somnul și calitatea acestuia pot să fie afectate, ceea ce înseamnă consecințe la nivelul întregii activități mentale: randament scăzut, resurse limitate de energie și stări apatice.

Citește și Raed Arafat: Apel video la 112, viitorul sistem de telemedicină

Cu toții suferim datorită caniculei, însă cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii și bolnavii cronici: cardiacii, obezii și diabeticii.

Cum putem evita efectele caniculei?

Pentru a putea fi evitate problemele ulterioare expunerii la caniculă trebuie să începem prevenția acestora din timp.

Hidratarea corespunzătoare, primul pas către combaterea caniculei,  reprezintă consumul unor cantități cât mai mari de apă sau sucuri de fructe. Consumul de iaurt este și el benefic deoarece o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Trebuie să consumați lichide fără să așteptați senzația de sete. Medicii recomandă un pahar de apă sau suc de fructe la fiecare două ore sau ceaiuri călduțe din plante de soc, mușețel sau urzici. Este obligatoriu să evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină: cafea, ceai, cola sau de zahăr: sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, alcoolul (inclusiv bere sau vin) trebuie exclus din programul de alimentație deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii

Plimbările în perioada caniculei, între orele 11:00 și 17:00, trebuie evitate pe cât de mult posibil, în mod special în cazul celor vârstnici și al copiilor. Dacă totuși sunteți nevoiți să vă deplasați trebuie să purtați haine de culoare deschisă, subțiri, din în sau materiale naturale, vaporoase și ochelari de soare. Echipați-vă corespunzător, pentru a vă proteja de razele directe ale soarelui (pălării, ochelari de soare, și în cazul în care aveți o piele sensibilă, nu uitați să  utilizați cremă cu factor de protecție UV).

Activitățile fizice în exterior care necesită un consum mare de energie precum sportul sau grădinăritul nu sunt deloc recomandate. Este indicat să menținem închise toate ferestrele casei când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul deschis, iar dacă temperatura a depășit 32 de grade este bine să nu utilizăm ventilatoare. De asemenea, aerul condiționat trebuie reglat la o temperatură cu 5 grade sub temperatura ambientală.

2 comentarii

  1. […] Crampele de căldură, insolația, epuizarea și șocul hipertermic reprezintă cele mai cunoscute simptome care se resimt în urma temperaturilor ridicate din termometre. Atunci când organismul nu reușește să își mențină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă și săruri nu… Cititi mai multe aici: Canicula, cel mai mare inamic al psihicului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here