Primele fotografii de pe Lună din 1969 sunt scoase la licitaţie în Danemarca

3
Foto: Bruun Rasmussen

Faţa ascunsă a Lunii, primele imagini cu suprafaţa ei sau urmele de paşi ai lui Buzz Aldrin, mai mult de 70 de fotografii originale ale NASA, între care primele realizate pe Lună în iulie 1969, fac obiectul unei rare sesiuni de vânzări, organizată miercuri, la Copenhaga.

„Una dintre fotografiile mele preferate din această colecţie fantastică este cea cu Buzz Aldrin făcută de Neil Armstrong în care se poate vedea Armstrong prin vizor”, a spus pentru AFP Kasper Nielsen, un responsabil al casei de licitaţii Bruun Rasmussen.

Cele 74 de fotografii sunt realizate în mai multe misiuni Apollo conduse de NASA, agenţia spaţială americană, în jurul şi în special pe Lună, în anii 1960 şi 1970, dintre care 26 sunt făcute de pe satelitul Pământului.

„Bineînţeles, punctul culminant este misiunea Apollo 11 care ajunge pentru prima dată pe Lună”, la 20 iulie 1969, subliniază Kasper Nielsen, care a coordonat evaluarea imaginilor la casa daneză de licitaţie. Puse în vânzare de un colecţionar străin care doreşte să rămână anonim, seria este estimată de Bruun Rasmussen la 1,4 milioane de coroane în total, adică aproape 190.000 de euro.

Vezi și Lunga și sângeroasa istorie a Ucrainei și a poporului ucrainean

Fiecare fotografie este pusă în vânzare separat. Cea mai preţioasă, cu Pământul, fotografiat de astronautul american William Anders în decembrie 1968 de pe orbita lunară, este estimată între 8.000 şi 12.000 de euro. Sunt de asemenea imagini surprinse în timpul revenirii foarte complicate pe Pământ a misiunii Apollo 13, victimă a unui grav accident.

Câteva dintre originale au făcut parte din arhivele NASA şi sunt expuse public pentru prima dată înainte de vânzare. Altele au apărut pe prima pagină a unor importante reviste americane precum National Geographic sau Life.

„Această colecţie este foarte importantă astăzi. Ea ne arată marile realizări ale umanităţii dintr-un punct de vedere istoric, examinând ceea ce s-a întâmplat şi cea a realizat umanitatea în anii 1960 şi 1970”, consideră Kasper Nielsen. „Ne arată şi faptul că atunci când îţi stabileşti un obiectiv, aproape orice este posibil”.

Ultima călătorie a oamenilor pe Lună a fost în 1972, cu Apollo 17, dar NASA are în vedere o revenire a astronauţilor către 2025-2026.

 

 

 

Sursa: news.ro

3 comentarii

  1. […] Faţa ascunsă a Lunii, primele imagini cu suprafaţa ei sau urmele de paşi ai lui Buzz Aldrin, mai mult de 70 de fotografii originale ale NASA, între care primele realizate pe Lună în iulie 1969, fac obiectul unei rare sesiuni de vânzări, organizată miercuri, la… Cititi mai multe aici: Primele fotografii de pe Lună din 1969 sunt scoase la licitaţie în Danemarca […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here