Testele de salivă limitate în scoli după ridicarea stării de alertă

1

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, întrebat dacă mai este necesară testarea copiilor cu testele salivă, achiziționate în ultimele luni prin IGSU, spune într-o conferință de presă că acolo unde mai sunt teste, se pot folosi. Apoi, a pasat responsabilitatea privind testarea elevilor către ministerul Educației.

Ministrul sănătății este cel îndreptățit să spună dacă se mai folosesc testele salivă pentru depistarea Sars Cov2 în școli, dar acesta nu a participat nici la organizarea campaniei de testare în școli, nici la cea de achiziție, nici la distribuție.

Întrebat dacă se mai continuă testarea în școli, ministrul sănătății a răspuns: „Se poate continua cu evaluarea copiilor ( n. red prin testare cu testele primite în școli) încât cei care au simptome să fie îndrumați acasă. Dacă mai au teste, elevii trebuie să le utilizeze, nu e nici o problemă. Dar dacă nu s-a mai prelungit starea de alertă pe teritoriul României, utlizarea acestor teste în școli care au o sensibillitate scăzută este destul de limitată.”

Informații de context

În 2021 au fost livrate în școli 19,5 milioane de teste salivă, pentru elevi și profesori. Majoritatea testelor se fac acasă de către părinți, pentru că școlile s-au plâns că nu pot gestiona procesul.

În ianuarie 2022 au fost până acum anunțate ca distribuite în școli circa 18,5 milioane de teste, care au asigurat stocuri pentru testările programate în prima parte a lunii februarie 2022, afirma ministrul Sănătății.

Săptămânal sunt livrate peste 6 milioane de teste, care ajung pentru două testări, însă nu poate fi evaluată eficiența lor pentru că testele nu sunt obligatorii și se raportează doar cazurile pozitive. Nu este centralizat în vreun fel numărul de teste efectuate.

Eficiența testelor a fost subliniată chiar de ministrul Educației, care anunța că din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Sorin Cîmpeanu explică la finalul lunii ianuarie că a fost mai greu la început, dar acum s-a creat o obișnuință.

De precizat, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Citește și: Scad infectările în școlile românești

un comentariu

  1. […] Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, întrebat dacă mai este necesară testarea copiilor cu testele salivă, achiziționate în ultimele luni prin IGSU, spune într-o conferință de presă că acolo unde mai sunt teste, se pot folosi. Apoi, a pasat responsabilitatea privind testarea elevilor către ministerul Educației. Ministrul… Cititi mai multe aici: Testele de salivă limitate în scoli după ridicarea stării de alertă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here