Primele biblioteci “pe roți” din Afghanistan au reapărut după venirea talibanilor

3
Foto: © Suryo | Dreamstime.com/edupedu.ro

O bibliotecă pe roți, organizată într-un autobuz, a mers duminică la un orfelinat din Kabul, capitala Afghanistanului, și și-a deschis ușile pentru prima dată de când talibanii au preluat țara, stârnind zâmbete din partea tinerilor iubitori de carte, scrie EuroNews. În țara cu școli închise în această perioadă sau cu restricții la Educație impuse de guvernul taliban, bibliotecile mobile sunt printre puținele ocazii de acces la cultură pentru copii.

Biblioteca mobilă este unul dintre cele cinci autobuze școlare puse în mișcare de o organizație locală numită Charmaghz, înființată de absolventa afgană a Universității Oxford, Freshta Karim. În ultimii ani, sute de copii au folosit zilnic bibliotecile mobile în timp ce străbăteau capitala afgană, deoarece multe școli nu au propria bibliotecă în Afganistan, mai transmite sursa citată.

Cu toate acestea, bibliotecile mobile au pierdut „aproape toți sponsorii noștri după ce guvernul a fost preluat de talibani la mijlocul lunii august”, a declarat Ahmad Fahim Barakati, coordonator al organizației non-profit.

Vezi și Norvegia, cel mai sănătos mediu social pentru copii

Ministerul Educației condus de talibani a acordat permisiunea pentru repunerea în funcțiune a bibliotecilor mobile după o pauză de trei luni, dar doar în urmă cu câteva zile s-a ajuns la un acord cu Ministerul Transporturilor care deține autobuzele.

Educația fetelor a fost lovită puternic de revenirea talibanilor la putere, deoarece milioane de fete din toată țara au fost excluse de la învățământul secundar în școlile de stat. Drept urmare, viitorul educației lor s-ar putea baza în mare măsură pe servicii ca acestea, mai scrie Euronews.

„Sunt foarte fericit să pot citi cărțile pe care le iubesc, din nou”, spune Arezo Azizi, în vârstă de 11 ani, al cărui volum favorit este un îndreptar de matematică, despre o pisică care primește mai multe bucăți de brânză cu cât poate număra mai mult.

De la cărți de pictură la cărți de povești în engleză și dari (n. red. denumirea pentru limba persană din Afghanistan – sursa), biblioteca mobilă oferă șansa copiilor care nu au ocazia să meargă la școală de a învăța lucruri noi.

 

 

Sursa: edupedu.ro

3 comentarii

  1. […] O bibliotecă pe roți, organizată într-un autobuz, a mers duminică la un orfelinat din Kabul, capitala Afghanistanului, și și-a deschis ușile pentru prima dată de când talibanii au preluat țara, stârnind zâmbete din partea tinerilor iubitori de carte, scrie EuroNews. În țara cu școli închise… Cititi mai multe aici: Primele biblioteci “pe roți” din Afghanistan au reapărut după venirea talibanilor […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here