De la anul, subiectele pentru olimpiadele județene vor fi elaborate la nivelul Ministerului Educației

0
elevii

În urma scandalului mediatic legat de etapa județeană a Olimpiadei la limba și literatura română din Prahova, Bistrița-Năsăud și Cluj, Ministerul Educației Naționale (MEN) a hotărât ca, începând cu anul școlar 2017-2018, subiectele pentru etapele județene ale olimpiadelor să fie elaborate de specialiștii din grupurile de lucru din cadrul ministerului.

Reprezentații MEN apreciază că subiectul pentru clasa a XII-a, în care elevilor li se cerea să redacteze un denunț, are o formulare inadecvată, deși respectă prevederile Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei de Limba și literatura română (clasele IX-XII), și programele școlare pentru Limba și literatura română (clasele IX – XII). În comunicat se mai menționează că „relevanța unui astfel de item pentru cunoștințele și creativitatea elevilor poate fi discutabilă”.

Măsura luată de minister are ca obiectiv atât evitarea unor formulări „nefericite”, cât și asigurarea unei abordări unitare cu privire la elaborarea subiectelor pentru olimpiade și concursuri școlare, precum și la selecția elevilor.

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Aceasta va fi aplicată din anul școlar următor, întrucât trebuie modificate regulamentele specifice ale unor olimpiade și concursuri școlare, lucru care nu se poate realiza în acest moment, având în vedere că acestea sunt în desfășurare.

Apel la cadrele didactice implicate în elaborarea subiectelor

De asemenea, Ministerul Educației Naționale face apel la toate cadrele didactice implicate în elaborarea de subiecte pentru orice tip de evaluare (teste de evaluare, lucrări scrise semestriale, concursuri, examene etc.) să respecte programa în vigoare și să adapteze cerințele la specificul vârstei, pentru a evita apariția unor situații care lasă loc unor interpretări fără legătură cu mediul școlar.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here