Nutriție și educație nutrițională – o nouă disciplină propusă de parlamentari

0
excelență-simularea-parlamentului-romaniei-elevi-studenti-camera-deputatilor-nutriție

O inițiativă legislativă semnată de 103 deputați și senatori de la toate partidele propune introducerea disciplinei opționale „nutriție și educație nutrițională” în învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Propunerea legislativă presupune modificarea și completarea Legii 1/2011 a Educației Naționale.

„Se introduce în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial disciplina „nutriție și educație nutrițională” ca disciplină opțională de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății”, prevede proiectul.

Inițiativa este motivată de către semnatarii prin obezitatea foarte răspândită în rândul copiilor, boală care conduce la reducerea speranței de viață. „Obezitatea a devenit una dintre problemele majore de sănătate ale secolului XXI”, iar „creșterea epidemică a prevalenței obezității se datorează în cea mai mare parte creșterii disponibilității accesului și excesului alimentar asociat cu reducerea activității fizice”, precizează aceștia.

 

Citește și: La Iași va avea loc Consiliul Național al Rectorilor din România și Republica Moldova

 

Inițiatorii proiectului citează un studiu din 2009 care arată că „25% din adulții obezi au fost supraponderali în copilărie. Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la adult”, se arată în textul proiectului de lege.

Aceștia mai menționează că, în România, potrivit unui studiu efectuat în partea de vest a țării, la copiii între 3 luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă.

În acest moment proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaților.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here