La Iași va avea loc Consiliul Național al Rectorilor din România și Republica Moldova

0
Gheorghe-Asachi--din-Iasi-consiliul

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va avea loc, în prioada 17-19 noiembrie, primul Consiliu Național al Rectorilor, unde vor participa aproximativ o sută de reprezentanți ai universităților de la noi din țară și din Republica Moldova, scrie Agerpres.

Potrivit publicației citate, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), Dan Caşcaval, a declarat că evenimentul este organizat cu prilejul Zilelor Universităţii, care în această lună serbează 80 de ani de la înfiinţarea Şcolii Politehnice „Gheorghe Asachi”.

În acest an, universitatea noastră sărbătoreşte 80 de ani de la decizia Ministerului Educaţiei care consfinţea înfiinţarea de sine stătătoare a Şcolii Politehnice «Gheorghe Asachi», un act apărut ca rezultat al efortului comun al profesorilor, studenţilor şi parlamentarilor ieşeni. Voinţa acestora a fost în opoziţie cu interesul şcolilor politehnice deja înfiinţate în alte oraşe, care doreau să monopolizeze învăţământul ingineresc. Sunt convins că dacă am păstra astăzi din curajul, energia şi solidaritatea ieşenilor de atunci, niciun proiect al Iaşiului nu ar fi nerealizabil“, a spus Dan Caşcaval.

9-10 noiembrie – Târgului Internaţional de Cariere în Inginerie la TUIASI

Cu ocazia aniversării, vor avea loc mai multe manifestări dedicate studenților, profesorilor și cercetătorilor instituției și publicului interesat. Toate acestea vor fi precedate de prima ediţie a Târgului Internaţional de Cariere în Inginerie organizat pe 9 şi 10 noiembrie de universitate, la care participă 30 de firme specializate în domeniul menţionat.

Marţi, pe 14 noiembrie, va avea loc vernisajul expoziţiei „Concursul de fotografii Studenţia la #TUIASI”, iar miercuri, a IX-a ediţie a “Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice”, iar joi se va desfășura o şedinţă festivă a Senatului universităţii în care vor fi premiaţi profesorii seniori, se vor decerna titluri de „Profesor emerit” şi de „Membru onorific al comunităţii academice” şi se vor premia cele mai bune rezultate în cercetarea ştiinţifică din universitate.

De asemenea, cu ocazia manifestărilor, Dumitru Prunariu, singurul român ajuns în spaţiu, membru de onoare al Academiei Române, va primi titlul de Doctor Honoris Causa şi îi va fi decernat şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi.

 

Citește și: Operatorii economici pot solicita şcolarizarea în învăţământul dual şi în învăţământul profesional până pe 17 noiembrie

 

Zilele Universităţii Tehnice se vor derula pe o perioadă mai extinsă şi vor culmina cu întâlnirea CNR organizată de noi, o misiune onorantă pentru universitatea noastră şi o premieră pentru mediul universitar ieşean. Am încercat să surprindem aceşti 80 de ani într-un album care, în fiecare dintre cele 80 de fotografii, ascunde câte un instantaneu din istoria universităţii. O istorie care s-a consolidat pe mai mult de 200 de ani de învăţământ ingineresc ieşean şi care acum susţine şi confirmă poziţia pe care Politehnica ieşeană o ocupă în elita universitară românească”, a mai spus Dan Caşcaval, potrivit aceleiași surse.

Manifestările festive vor continua şi după data de 18 noiembrie, când va fi organizat un Treasure Hunt – „Descoperă TUIASI 2017″, iar ligile studenţeşti au programate diferite activităţi pentru a marca 80 de ani de la înfiinţarea Şcolii Politehnice „Gheorghe Asachi”.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here