Ministerul Educației transmite că ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată astăzi la ora 18

2
Ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată din nou miercuri, 5 iulie, la ora 18, de Ministerul Educației, după cum anunță instituția. Inițial, Ministerul Educației a publicat aseară ierarhia, deși calendarul prevedea ziua de miercuri, 5 iulie. La scurt timp, aceasta a fost retrasă, deoarece mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

Instituția încearcă să explice eroarea produsă prin publicarea greșită a ierarhiei pe județe și susține că ceea ce s-a întâmplat ieri nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților:

„Precizăm că nu este afectată integritatea bazei de date și că situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare. De asemenea, menționăm că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu. Totodată, precizăm că, în conformitate cu calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024, anunțarea ierarhiei la nivel județean/al municipiului București este prevăzută a se realiza în data de 5 iulie.”

În comunicat se remarcă faptul că este pasată responsabilitatea către compania ce se ocupă de aplicația informatică:

„Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată”, se arată în informare.

Potrivit Ministerului Educației, ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
  • media de absolvire a claselor V – VIII.

Citește și: Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 au fost afișate

Informații de context

Aseară, secretarul de stat Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației retrage ierarhia greșită, deoarece nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege, lucru constatat de toți elevii și toți părinții:

„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.

Calendarul oficial de Admitere la liceu 2023 prevede completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023.

Sursa: edupedu.ro

2 comentarii

  1. […] Ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată din nou miercuri, 5 iulie, la ora 18, de Ministerul Educației, după cum anunță instituția. Inițial, Ministerul Educației a publicat aseară ierarhia, deși calendarul prevedea ziua de miercuri, 5 iulie. La scurt timp, aceasta a fost retrasă, deoarece… Cititi mai multe aici: Ministerul Educației transmite că ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată astăzi la o… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here