Ministerul Educaţiei a publicat Codul de Etică al profesorilor din învăţământul preuniveristar

0

Ministerul Educaţiei a publicat recent un Cod de etică al profesorilor din învăţământul preuniversitar pe care trebuie să îl respecte, în caz contrar se pot alege cu sancţiuni grave.

Codul de etică este un ansamblu de reguli şi principii pe care profesorul trebuie să le respecte în relaţia cu elevul. Acest cod este deja inclus într-un act normativ al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi este aplicabil încă de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Pe lângă responsabilităţile profesionale faţă de elev, profesorul are şi atribuţii morale şi sociale. Acesta trebuie să-i ofere protecţie fizică, morală, dar şi psihică, trebuie să sesizeze orice formă de violenţă, fizică sau verbală, orice formă de discriminare sau exploatare asupra elevului.

Citeşte şi: Ministerul Educaţiei dă afară peste 4.000 de profesori şi personal auxiliar

Profesorul trebuie să-i recomande elevului materiale şcolare accesibile şi gratuite. În plus, tot cadrul didactic este cel care supraveghează elevii atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală cât şi în afara acesteia.

Potrivit codului etic, profesorii nu au voie să accepte bunuri materiale ori sume de bani din partea unui elev pentru serviciile educaţionale oferite. Așa cum se precizează în ordinul MEN, profesorul acționează pentru combaterea fraudei intelectuale, inclusiv a plagiatului. El evită denigrarea și discriminarea în relațiile cu ceilalți colegi”.

Conform Legii educației, profesorul poate fi sancţionat cu avertisment scris, cu reducerea temporară a salariului, cu suspendarea din funcţie sau chiar concedierea disciplinară.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here