MEN a aprobat calendarul evaluării proiectelor de manuale școlare pentru 2018-2019

0
parinti-elevi-manuale

Ministerul Educației Naționale a aprobat calendarul evaluării proiectelor de manuale școlare pentru anul școlar 2018-2019, invitând autorii de manuale să se implice în procesul de elaborare a acestora. 

Activitățile au fost programate după cum urmează:

  • elaborarea proiectelor de manuale școlare: 19 decembrie 2017 – 5 martie 2018
  • depunerea proiectelor la Registratura MEN, care le va transmite către Centrul Național de Evaluare și Examinare în vederea evaluării: 6-19 martie 2018
  • evaluarea proiectelor și comunicarea rezultatelor: 20 martie – 10 aprilie 2018
  • depunerea la Registratura MEN a eventualelor contestații (în 48 de ore  de la comunicarea rezultatelor): 11 – 12 aprilie 2018
  • soluționarea contestațiilor prin organizarea procesului de reevaluare a proiectelor de manuale școlare și comunicarea rezultatelor definitive: 13 aprilie – 4 mai 2018.
  • avizarea proiectelor de manuale școlare: 7 – 11 mai 2018.

Citește și: Ministrul Educației a aprobat 28 de programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar

Sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale şcolare vizează 140 de titluri pentru disciplinele din trunchiul comun (TC) aferent ciclului primar, respectiv 111 titluri pentru ciclul gimnazial. Procesul de evaluare se declanșează după instruirea specifică a persoanelor implicate. Evaluarea calității științifice şi didactice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei evaluatori cooptați (cadre didactice din învăţământul preuniversitar) şi un specialist extern în domeniul ştiinţelor educaţiei. Activitatea de evaluare se desfășoară, în mod independent, de către fiecare evaluator cooptat. Procesul este confidențial pentru toate persoanele implicate, până în momentul comunicării rezultatelor finale. Pentru respectarea confidențialității, toate persoanele implicate completează un angajament în acest scop”, se precizează într-un comunicat de presă remis de minister.

Potrivit sursei citate, un proiect de manual școlar este declarat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice şi didactice atunci când întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile.

Toate proiectele de manuale şcolare declarate admise în urma încheierii sesiunilor de evaluare şi de reevaluare vor fi supuse unui proces de avizare ştiinţifică realizată de câte un specialist extern (cadru didactic din învăţământul superior, specialist în domeniul/disciplina pentru care se propune fiecare proiect de manual şcolar).

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here