Manualele școlare scoase de Editura Didactică și Pedagogică – sub orice standard modern

3
Manualele școlare scoase de Editura Didactică și Pedagogică - sub orice standard modern

Directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat duminică, la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureș, că opinia publică s-a concentrat asupra greșelilor din manualele școlare scoase de Editura Didactică și Pedagogică, însă nu s-a spus nimic despre calitatea acestora, “care este sub orice standard educațional modern”.

“Opinia publică s-a oprit cu atenția asupra greșelilor din manuale, dar problema este că tabloul general arată groaznic. Greșelile din manualele școlare sunt doar ceea ce face titluri în presă, ce nu s-a spus este calitatea pe care o au acele manuale, care este sub orice standard educațional modern. O grafică învechită, informație extrem de multă și foarte prost organizată. Un manual ca acelea pe care Editura Didactică și Pedagogică le-a realizat acum s-ar potrivi României din 1987 – 1989, cel mult. Nu am avut nicio așteptare de la Editura Didactică și Pedagogică, la momentul la care au primit cele peste 200 de loturi prin încredințare directă, ei aveau doar doi redactori de carte. Eram convins că nu aveau cum să facă față, dar iată că în România se poate să învârți informația, autorii și bugetele astfel încât să marchezi ca fiind finit un produs pe care nimeni de pe piața liberă nu l-ar achiziționa. Sunt convins că dacă manualele scoase acum de EDP ar fi fost puse în comerț alături de cele scoase de celelalte edituri, fără niciun fel de marketing al nimănui, publicul nu ar alege niciodată un manual editat de EDP. Îmi pare rău că am doi copii la școală și că vor avea de trudit cu astfel de producții editoriale”, a declarat Mihai Mitrică.

Citește și Ce trebuie să știi atunci când îți alegi domeniul de studiu și facultatea în străinătate

Directorul executiv al Asociației Editorilor din România susține că, prin preluarea tipăririi manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică, pierderile cele mai grele ale editurilor au fost în privința resursei umane, întrucât foarte mulți dintre redactorii de carte educațională au fost disponibilizați.

“E greu de spus în termeni financiari cât s-a pierdut, dar în termeni de resursă umană s-a pierdut foarte mult. Foarte mulți dintre redactorii de carte educațională au fost disponibilizați de la editurile care se ocupau cu așa ceva. Unii au trecut fie pe editare de carte, beletristică sau carte științifică, fie și-au căutat loc de muncă în altă parte. Deocamdată nu se cunoaște atât de tare faptul că au dispărut aceste posturi din educațional pentru că administrația publică centrală și locală s-a îngrășat binișor în ultimul an. Doamne ferește de momentul în care vom avea o sincopă în buget și vor începe disponibilizările, atunci se va vedea cam cât de mult rău au făcut onorabilul ministru Pop, onorabilul ministru Popa și alte personalități și personaje de același tip învățământului românesc. Dar vom vedea la testele PISA (Programme for International Student Assessment – Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – n.r.), în maximum 5 ani ne vom lămuri ce înseamnă manualul unic și mai ales manualul unic produs de EDP”, a arătat Mitrică.

Reprezentantul AER susține că niciun monopol nu este sănătos, în niciun domeniu, și că este imposibil ca statul să aibă cea mai inteligentă viziune, cea mai bună opțiune de autori și manuale educaționale, “fiindcă un stat este format din niște funcționari, de multe ori ajunși acolo pe alte criterii decât pe cele meritocratice”.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here