Mai multe ore de informatică pentru elevi, indiferent de nivelul de învăţământ

2

Orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a declarat: „Încă din acest an este cunoscut că, bazate pe prevederile proiectului Legii învăţământului preuniversitar, cel puţin 50% trunchi comun, 20% specializare, până la 30% curriculum la dispoziţia şcolii, vor fi revizuite şi aprobate în luna octombrie, cel mai târziu în noiembrie, planurile-cadru de liceu şi puternic revizuite cele de gimnaziu şi primar. Prin această revizuire vreau să vă spun că orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi ore pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ. Mai apoi, la Bacalaureat vom testa într-o manieră foarte serioasă competenţele digitale. Fără competenţe digitale niciunul dintre tineri nu va putea avea acea înzestrare pentru a reuşi într-o societate a viitorului”.

Ministrul a spus că viitorul educaţiei va fi unul digital şi a menţionat că va semna în curând un parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru susţinerea educaţiei digitale: „Ne dorim sau nu ne dorim, ne place sau nu ne place viitorul educaţiei va fi unul digital. (…) Vom semna, am discutat cu domnul ministru Burduja, în curând şi un parteneriat pentru susţinerea educaţiei digitale. Cele două ministere plus organizaţii nonguvernamentale care au preocupări şi rezultate în domeniu”.

Nu sunt prevăzute sau solicitate declaraţii notariale persoanelor care nu realizează venituri

Sorin Cîmpeanu spune că nu au fost prevăzute sau solicitate declaraţii notariale persoanelor care nu realizează venituri în vederea acordării tichetelor educaţionale de 500 de lei pentru copii.

Măsura de acordare a tichetelor sociale în valoare de 500 de lei pentru sprijin educaţional elevilor şi preşcolarilor din familii aflate în dificultate materială reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei: „În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii şcolari 2021-2022 respectiv 2022-2023 nu au fost prevăzute sau solicitate declaraţii notariale persoanelor care nu realizează venituri. Destinatarii finali, eligibili pentru obţinerea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, în valoare de 500 lei, sunt: copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat primar, copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial”.

Vezi și Vouchere sociale de 500 de lei pentru sute de mii de elevi. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi banii

Cîmpeanu a susţinut că pentru copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar – copiii preşcolari, se face dovada conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate: – Stimulentul educaţional se acordă din oficiu copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat, după caz, odată cu stabilirea dreptului de alocaţie pentru susţinerea familiei sau după acordarea acestuia persoanei care este şi titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei; – Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei; – Pentru copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat primar/gimnazial conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, cu modificările şi completările ulterioare, rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris.

Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respective.

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras marţi atenţia că declaraţiile notariale pe care părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să le prezinte pentru a beneficia de tichete educaţionale de 500 de lei pentru copii constituie un abuz.

2 comentarii

  1. […] Orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a declarat: „Încă din acest an este cunoscut că, bazate pe prevederile proiectului Legii… Cititi mai multe aici: Mai multe ore de informatică pentru elevi, indiferent de nivelul de învăţământ […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here