Ce înseamnă să studiezi în domeniul ospitalității în Elveția: interviu cu reprezentanții Swiss Education Group

1
Hotel Institute Montreux-Elveția
Hotel Institute Montreux

Într-o lume globalizată în care industria turistică se dezvoltă tot mai puternic, studiile dedicate ospitalității atrag tot mai mulți tineri dornici de o carieră în străinătate. Swiss Education Group (SEG) este un grup educațional din Elveția dedicat educației academice în acest domeniu, fondat în 1982 și cuprinde cinci instituții universitare. Cum se desfășoară cursurile de acolo, ce-i atrage pe tinerii din întreaga lume la SEG și ce uși le pot deschide aceste instituții, aflați din interviul făcut de PedagoTeca și International School Parent cu Tanja Florenthal, director academic la César Ritz Colleges din cadrul SEG și Tarek Kouatly, manager regional al grupului.

Pe 25 si 26 noiembrie, reprezentanții SEG vor veni in România, special să discute cu tinerii interesați de studii în Hotel Management, Business, Hospitality sau Culinary Arts.

În cazul multora dintre studenții noștri, părinții sau întreaga familie lucrează în industria ospitalității și ei doresc să continue tradiția de familie.

PedagoTeca: Ce caracterizează un student al Cesar Ritz Colleges Switzerland și un student de la Swiss Education Group în general?

Tanja Florenthal: Sunt oameni cu viziune globală. Mulți dintre studenții noștri au călătorit mult și au stat în hoteluri, au zburat cu numeroase linii aeriene și înțeleg turismul și ospitalitatea. Ei sunt aici pentru că le place atmosfera turismului internațional și pentru că-și doresc să-i facă pe oameni să se simtă confortabil. În cazul multora dintre studenții noștri, părinții sau întreaga familie lucrează în industria ospitalității și ei doresc să continue tradiția de familie.

PedagoTeca: E destul de aplicată, educația aici.

Tanja Florenthal - Elveția-SEG
Tanja Florenthal

Tanja Florenthal: Este foarte aplicată, este o educație cu abordare practică.  Filosofia mea personală este că poți să înveți ceva la nivel academic, dar trebuie să și practici ceea ce înveți pentru a atinge perfecțiunea și a înțelege cu adevărat cum funcționează lucrurile. Facem multă teorie în cadrul cursurilor, dar întotdeauna includem și o componentă practică. Un exemplu este cursul nostru de housekeeping. Nu ne așteptăm ca studenții noștri să devină housekeepers, dar e bine să fi făcut curățenie într-o cameră pentru a întelege ce înseamnă asta. Asta te invață despre managementul serviciilor și despre procesul de definire a camerelor. Sună foarte simplu, dar chiar și tipul de săpun poate defini hotelul. Dacă săpunul vine de la producători locali, atunci hotelul se încadrează în mediul local, făcându-l sustenabil etc., așa că, mergem la un producător de săpun din apropiere și facem propriul nostru săpun împreună cu studenții. Învățăm cu studenții despre aranjamentele florale. Din nou, nu ne așteptăm ca ei să facă aranjamente florale pe viitor, dar, ca student, înțelegi că acest lucru creează un ambalaj, un pachet și apoi este ușor să implementezi acest lucru în cariera ta.

Filosofia mea personală este că poți să înveți ceva la nivel academic, dar trebuie să și practici ceea ce înveți pentru a atinge perfecțiunea și a înțelege cu adevărat cum funcționează lucrurile.

PedagoTeca:  Ce anume face ca mediul de învățare de aici să fie atât de special pentru studenți?

Tanja Florenthal: Avem 61 de naționalități diferite în cadrul campusului, avem studenți care învață despre industria hotelieră și turism și studenți care studiază gastronomia. Acestea două merg împreună. S-ar putea ca al tău coleg de cameră să-și dorească să devină bucătar sau să lucreze în domeniul organizării de evenimente, așa că poți să-ți faci aici o mulțime de relații pentru viitor. Apoi, avem, desigur, niște dotări fantastice, iar munca făcută în clasă îi aduce pe toți împreună. În plus, și în afara sălii de clasă oferim un excelent mediu de învățare. Masterclass-urile noastre, activitățile de weekend, sunt foarte folositoare ca experiențe.

Mulți dintre studenții noștri își văd colegii de aici ca pe familia lor din Elveția.

PedagoTeca: Ce caracteristici apreciază cel mai mult studenții la SEG?

Tanja Florenthal: Este o atmosferă de familie, mulți dintre studenții noștri își văd colegii de aici ca pe familia lor din Elveția. Chiar dacă au peste 18 ani, studenții noștri tot au nevoie de sentimentul de acasă. Cred, de asemenea, că aceasta este grija tuturor care lucrează aici, de la administrator (housekeeper), managerul de program (profesor), la directorul F&B, suntem cu adevărat o școală privată din toate punctele de vedere și ne dorim ca studenții noștri să reușească. În fapt, este un eșec dacă avem un student care a plecat sau vrea să plece. Această grijă vine din toate părțile, este naturală, nu este forțată. Cred că asta spune multe despre universitatea noastră.

Campus Hotel Europe - Hotel Institute din Montreux - Elveția
Campus Hotel Europe – Hotel Institute din Montreux

PedagoTeca: Care sunt principiile de bază pe care le promovați, care e filosofia SEG?

Tanja Florenthal: Excelența în turism, ospitalitatea și gastronomia. Atenția la detalii în tot ceea ce faci, fie că este vorba despre un raport despre examenul de etică sau despre pregătirea mesei de prânz, asta înseamnă să te asiguri că faci cu adevărat lucrurile cât de bine este posibil.

De asemenea, promovăm ideea de a te bucura de ceea ce faci și de a fi fericit făcând acel lucru și spunem mereu că angajații fericiți fac clienții fericiți.

PedagoTeca: Cum îi faceți pe studenți să obțină cele mai bune rezultate academice?

Tanja Florenthal: Cu multă grijă și încurajare, cu multă răbdare și, de asemenea, cu atenție personalizată pentru fiecare student în procesul de învățare. Dacă ceva nu merge bine pentru un student într-un fel sau altul, ne străduim să găsim o modalitate prin care să facem lucrurile să meargă. Profesorii noștri sunt încurajați să-și dea seama atunci când ceva nu merge bine și sunt împuterniciți să caute diferite soluții.

Promovăm ideea de a te bucura de ceea ce faci și de a fi fericit făcând acel lucru și spunem mereu că angajații fericiți fac clienții fericiți.

PedagoTeca: Elveția are o adevărată tradiție de excelență în ospitalitate. Care sunt cele mai importante avantaje de care se bucură această școală prin faptul că se află în Elveția?

Tanja Florenthal: Aș spune că cel mai bun lucru în acest sens este istoria ospitalității din Elveția, acel „savoir faire” și recunoașterea ospitalității elvețiene. Este important să înveți cum să faci lucrurile așa cum trebuie/ în mod corespunzător. Elveția este locul cel mai potrivit pentru asta și cred că oamenii vin aici și pentru acele Standarde de Calitate Elvețiană.

Toți studenții termină facultatea cu două stagii de practică făcute, unele dintre ele în afara Elveției, și asta este o experiență valoroasă în CV.

Atunci când termină studiile, unii dintre studenții noștri rămân în Elveția pentru oportunitățile de angajare pe care le găsesc aici, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care vin.  Toți studenții termină facultatea cu două stagii de practică făcute, unele dintre ele în afara Elveției, și asta este o experiență valoroasă în CV. Fie că rămâi în Elveția sau alegi o carieră internațională după ce ai absolvit, aceste oportunități, având și o diploma de studii din Elveția,

CULINARY-ARTS-ACADEMY-SWITZERLAND-Elveția
Culinary Arts Academy Switzerland

precum și experiența profesională dobândită, sunt absolut excelente.

De asemenea, stilul de viață de aici este fabulos.  Există o mulțime de lucruri pe care le poți face în Elveția, iar în weekend ești la o oră distanță, cu avionul, cu trenul sau mașina, de cele mai multe orașe europene, acesta fiind cu adevărat centrul Europei.

PedagoTeca: Ce provocări întâmpina studenții dvs. după ce termină studiile?

Tanja Florenthal: Cred că provocarea pentru studenții noștri este să decidă pe ce cale vor să meargă mai departe în carieră. Aceasta este o industrie cu multe opțiuni, locații și posibilități de carieră. Trendurile se schimbă, de aceea le amintim mereu studenților că trebuie să se mențină tot timpul în vârful clasamentului, să citească și să învețe mereu!

Cred că provocarea pentru studenții noștri este să decidă pe ce cale vor să meargă mai departe în carieră. Aceasta este o industrie cu multe opțiuni, locații și posibilități de carieră.

PedagoTeca: Cât de strânse sunt legăturile pe care le au universitățile pe care le reprezentați cu mediul de afaceri din domeniul ospitalității, și cum vă ajutați absolvenții să se dezvolte profesional?

Tarek Kouatly:  Universitățile noastre sunt foarte puternice din punct de vedere academic, dar, de asemenea, sunt

Hotel Institute Montreux-Elveția
Hotel Institute Montreux

și foarte bine orientate din punct de vedere practic. Toți studenții care învață la școlile noastre beneficiază de un mediu foarte apropiat de mediul de business de astăzi. Aici își petrec timpul lucrând și observând partea practică a unui business, în timpul studiilor. De asemenea, studenții trebuie să facă două stagii de practică oriunde în lume, la unul dintre partenerii noștri din industrie. SEG este parteneră cu peste 150 dintre cele mai de succes afaceri din lume, care le oferă studenților noștri experiențe profesionale unice și le deschid oportunități care le conturează cu adevărat viitorul.

Foarte important este și sprijinul pe care îl au toți absolvenții SEG pe tot parcursul vieții, având acces permanent la toate evenimentele și platformele noastre dedicate carierei, pe tot parcursul dezvoltării lor profesionale.

Încă din prima zi ei au acces la rețeaua noastră globală de alumni și la departamentul nostru de orientare în carieră. De la pregătirea CV-ului până la interviul propriu-zis, ne asigurăm că studenții noștri sunt pe deplin pregătiți, aceste practici fiind integrate în curricula de bază. Fiecare student are, de asemenea, acces la International Recruitment Forum, eveniment bianual dedicat exclusiv studenților SEG. Cu peste 100 de companii participante, în cadrul evenimentului studenții pot interacționa și discuta cu liderii din industrie încă din timpul studiilor.

Citește și: Laurențiu Sima, tubistul de la Ateneul Român: Chiar nu poți să zici că mori de foame cu muzica

Foarte important este și sprijinul pe care îl au toți absolvenții SEG pe tot parcursul vieții, având acces permanent la toate evenimentele și platformele noastre dedicate carierei, pe tot parcursul dezvoltării lor profesionale, și au acces la companiile partenere SEG, precum: Marriott Group, Walt Disney, UBS Bank, Hublot, Accor Hotels, Four Seasons, Emirates Airlines, Booking.com și mulți alții.

PedagoTeca: Oferiți studenților dvs. posibilitatea de a face două stagii de practică la nivel internațional. Care sunt cele mai populare destinații? Primesc studenții oferte de muncă în urma acestor stagii de practică? Cum sunt organizate ele?

César Ritz Colleges Switzerland-Elveția
César Ritz Colleges Switzerland

Tarek Kouatly: Un aspect fundamental al studiilor la Swiss Education Group este combinația dintre cunoștințele teoretice de cel mai înalt nivel, de care are nevoie un lider de mâine și experiența practică. La școlile noastre ne concentrăm în mod deosebit ca studenții să aibă parte atât de cursuri pentru formarea abilităților de relaționare, cât și pentru formarea abilităților practice. De asemenea, o cheie pentru un absolvent de succes vine și din experiențele practice pe care le primește în viața reală, cum am menționat și mai devreme, toți studenții trebuie să facă două internship-uri de-a lungul studiilor. De obicei studenții noștri aleg Elveția pentru primul lor internship, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă străină, precum și pentru a experiența profesională elvețiană, în timp ce destinațiile precum Dubai, Asia, America de Nord, Caraibe și Europa sunt destul de populare pentru al doilea internship al lor.

Studenții sunt pregătiți și îndrumați încă din prima lor zi în campus. Îi pregătim permanent pentru a se descurca oricând cu succes la un interviu, și să știe să-și articuleze gândurile, visurile, calitățile și aspirațiile în fața potențialului angajator.

Studenții sunt pregătiți și îndrumați încă din prima lor zi în campus. Îi pregătim permanent pentru a se descurca oricând cu succes la un interviu, și să știe să-și articuleze gândurile, visurile, calitățile și aspirațiile în fața potențialului angajator. SEG organizează de două ori pe an cel mai mare eveniment dedicat carierei din Elveția, unde găzduim peste 100 de companii și unde peste 4 mii de studenți dau interviuri cu angajatorii la care visează, aplicând fie pentru practică, fie pentru un job. Obținerea celor mai bune job-uri și drumul profesional al studenților și absolveților noștri sunt cele mai importante pentru noi, iar rezultatele arată că suntem pe drumul cel bun. Majoritatea studenților de la instituțiile noastre au oferte de muncă încă din ziua absolvirii, 80% dintre absolvenți ajung în funcții de management, sunt directori sau își deschid propria afacere în termen de 5 ani de la absolvire, iar 90% dintre ei lucrează pentru primele 100 cele mai bine cotate companii din domeniul ospitalității la nivel mondial.

PedagoTeca: Ce oportunități financiare, burse sau reduceri sunt disponibile pentru viitorii studenți SEG?

Tarek Kouatly: SEG crede în oportunitățile egale pentru toți studenții care au o pasiune pentru ospitalitate și se străduiește să ofere diverse burse și reduceri pentru studenții care nu au posibilitatea să-și acopere toate costurile. Oferim burse de până la 14 mii de franci elvețieni studenților motivați, în urma susținerii unor interviuri și pe baza scrisorii lor de motivație. Toate instituțiile/universitățile care fac parte din SEG, oferă reduceri de până la 40% din taxa de școlarizare studenților, în funcție de data de începe a cursurilor.

Swiss-Hotel-Management-School-elveția
Swiss Hotel Management School

Toți cei interesați de studii în domeniile Hotel Management, Hospitality, Business, Culinary Arts, pot participa la evenimentele organizate de IntegralEdu și Swiss Education Group, pe 25 noiembrie in Bucuresti, la hotel Novotel, sau pe 26 noiembrie în Craiova, la hotel Ramada Plaza. În cadrul acestor evenimente, tinerii și familiile pot afla toate detaliile despre programele de studiu, condițiile de admitere, modul de pregătire și oportunitățile de carieră dupa absolvire, pentru toate cele 5 universități din grupul SEG. Detalii de înscriere și mai multe informații puteți obține de la consultanții IntegralEdu sau pe www.worlduniversities.ro.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here