Gala “Pentru Femeile din Știință”. Patru cercetătoare din România au fost premiate

2

Patru cercetătoare din România au fost premiate la cea de-a noua ediție a Galei “Pentru Femeile din Știință”, care a avut loc miercuri, 14 noiembrie, în București și a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc.

Dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor, studierea disfuncționalităților valvei aortice la persoanele diabetice, analiza rolului funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV și utilizarea grafenei ca detector de gaze sunt temele proiectelor de cercetare desemnate câștigătoare în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, fiecare cercetătoare fiind premiată cu câte 42.000 lei.

Aflat la cea de-a noua ediție, programul premiază tinere cercetătoare cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie au obținut titlul de doctor, fie sunt doctorande și derulează proiecte de cercetare în domeniile Științe Fizice și Științele Vieții, pe teritoriul României.

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

Nicoleta Apostol – cercetător științific de gradul II cu specializare în domeniul chimiei – are 33 de ani, lucrează în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), iar proiectul pentru care a primit finanțare în cadrul competiției Pentru Femeile din Știință are ca temă utilizarea grafenei ca detector de gaze.

Alexandra Palla-Papavlu – cercetător științific de gradul III cu specializare în domeniul fizicii – lucrează în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, în grupul de cercetare “Prelucrarea Fotonică a Materialelor Avansate”. Proiectul pentru care a obținut bursă are ca temă dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor.

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții

Monica Tucureanu – cercetător științific de gradul III cu specializare în științele biologice – lucrează în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu, unde activează în domeniul biologiei celulare și moleculare a sistemului cardiovascular. Proiectul pentru care i s-a oferit bursa L’Oréal – UNESCO studiază disfuncționalitățile valvei aortice la persoanele diabetice.

Alexandra-Iulia Irimie este Conferențiar la Catedra de Propedeutică și Estetică Dentară în cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și totodată Specialist în ortodonție și ortopedie dentofacială la Centrul Ortodontic Cluj. Proiectul de cercetare pentru care a obținut bursa studiază rolul funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV.

Studiu: Viitorul femeilor de știință din România

Preocupată de numărul mic de femei în profesiile tehnice și științifice din România, compania L’Oréal România a investigat perspectivele de viitor ale domeniului, prin intermediul unui studiu care relevă ce aspirații au tinerele românce atunci când vine vorba de carieră și în ce măsură sunt acestea interesate de o carieră în știință sau chiar în cercetarea științifică.

Potrivit studiului realizat împreună cu Reveal Marketing Research, două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință, însă doar 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare științifică. S-ar îndrepta către acest domeniu din dorința de a contribui la dezvoltare și progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar și pentru satisfacția obținută din cunoaștere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din știință. În același timp, nu s-ar orienta către știință deoarece se tem de volumul mare de muncă pe care îl implică și de nevoia continuă de studiu și pregătire.

Întrebate cu ce asociază cuvântul știință, jumătate dintre tinerele incluse în studiu au menționat în mod spontan cuvântul inteligență.

Cea de-a noua ediție locală a programului s-a desfășurat în perioada iulie – noiembrie 2018 și a reunit 55 de dosare de candidatură înscrise în competiție. Programul de burse naționale se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în țara noastră.

Proiectul a premiat până acum 21 cercetătoare din România, iar valoarea totală a burselor acordate a atins un total de 882.000 lei. Din 2009 și până în prezent au fost depuse peste 400 de dosare de candidatură de la peste 50 de instituții de învățământ, care au fost jurizate și evaluate de către cercetători de renume în peste 500 de ore în total.

Citește și ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN oferă burse de studiu pentru tinerii români

2 comentarii

  1. […] Patru cercetătoare din România au fost premiate la cea de-a noua ediție a Galei “Pentru Femeile din Știință”, care a avut loc miercuri, 14 noiembrie, în București și a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc. Dezvoltarea unui nas… Cititi mai multe aici: Gala “Pentru Femeile din Știință”. Patru cercetătoare din România au fost premiate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here