„Fondul gardianului”, soluția școlilor pentru lipsa siguranței elevilor

1

„Lipsa siguranței în școli reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă în prezent sistemul educațional românesc”, avertizează Consiliul Național al Elevilor, după ce Ministerul de Interne a anunțat că în 6.365 de școli din România nu este asigurată paza elevilor nici cu paznic, nici prin camere video.

Semnalul de alarmă tras de elevi vine cu un an înaintea alegerilor locale, în contextul unei scăderi demografice dramatice și pe fondul unei lipse cronice de finanțare a școlilor din partea primăriilor. Elevii atrag atenția că cele care trebuie să plătească pentru paza elevilor în școală sunt primăriile și că problema este cu atât mai gravă cu cât „doar 18% dintr-un total de 17.824 de unități de învățământ preuniversitar de stat (…) beneficiază de supraveghere prin pază umană și sisteme de monitorizare video”.

„Fondul gardianului”, deși este „ilegal, este o practică răspândită”

„La începutul fiecărui semestru, elevilor și părinților le este încă solicitat să contribuie cu bani la ‘fondul școlii’, fie în mod explicit, fie sub denumirea de ‘donație’, bani care ulterior sunt folosiți pentru asigurarea pazei”, explică CNE.

Ce descoperea Curtea de Conturi, într-un audit: Școlile din România au primit de la primăriile și consiliile județene doar 0,6% din totalul finanțării pe anul 2016. Echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor

„Lipsa siguranței în școli reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă în prezent sistemul educațional românesc. Cu doar 18% dintr-un total de 17.824 de unități de învățământ preuniversitar de stat care beneficiază de supraveghere prin pază umană și sisteme de monitorizare video, dreptul elevilor la protecție în incinta școlii rămâne doar pe hârtie. Acest fapt este demonstrat și de răspunsurile înregistrate din partea acestora la finalul anului școlar 2017-2018, în cadrul consultării derulate de Consiliul Național al Elevilor cu scopul de a afla gradul de aplicare în teritoriu a prevederilor Statutului Elevului. Conform RISEN (Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național), document care a rezultat în urma consultării, 41% dintre respondenți și-au simțit pus în pericol integritatea fizică și/sau morală în școală.

Citește și În 6.365 de școli din România nu este asigurată siguranța elevilor

Motivul principal invocat de conducerile școlilor pentru a justifica inexistența măsurilor de pază și protecție este lipsa fondurilor. De prea puține ori autoritățile publice locale își asumă plata acestor servicii prin finanțare complementară, deși ele ar trebui să fie prezente și gratuite în fiecare unitate de învățământ, conform art. 4 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Realitatea este cu atât mai tristă odată ce luăm în calcul faptul că, în numeroase școli, „fondul gardianului”, de altfel ilegal, este o practică răspândită. La începutul fiecărui semestru, elevilor și părinților le este încă solicitat să contribuie cu bani la „fondul școlii”, fie în mod explicit, fie sub denumirea de „donație”, bani care ulterior sunt folosiți pentru asigurarea pazei. Există, de asemenea, cu precădere în mediul rural, școli care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video sau în care aceste dotări nu funcționează.

Citește și Copilul favorit al părinților nu este un mit

Considerăm că siguranța elevilor în principalul mediu de învățare este o temă care ar trebui inclusă urgent pe agenda publică, mai ales în urma datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne în data de 19 august. În mai puțin de trei săptămâni, elevii se vor întoarce la cursuri, iar garantarea desfășurării activității acestora în condiții corespunzătoare este vitală. Educarea acestora cu privire la pericolele care există în lume este lipsită de relevanță dacă în propria școală beneficiarii primari ai sistemului de învățământ nu au garanția că se află în siguranță.

Citește și Studiu: tații consideră că cei mici nu ar trebui să se machieze până la 16 ani. Mamele ripostează!

Solicităm, pe această cale, celor responsabili să acorde atenție reală problemei enunțate și să procedeze la luarea unor măsuri eficiente, care să ferească elevii de orice factori de risc la care ar putea fi supuși. Somăm autoritățile publice locale să își îndeplinească atribuțiile și să aloce fonduri pentru garantarea pazei în școli. Urmează să analizăm punctual prin intermediul rețelei noastre în ce unități de învățământ nu există mecanisme de pază și protecție, precum și cazurile de percepere a unor taxe din partea elevilor pentru asigurarea lor, pentru a întreprinde demersuri în acest sens”.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here