Cu sau fără mască la orele de sport

1

Cu sau fără mască la orele de sport? Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că susţine „ferm” purtarea măştii de protecţie sanitară în timpul activităţilor sportive care se desfăşoară în interior, menţionând că în aer liber se pot desfăşura fără aceasta, cu respectarea distanţei fizice recomandate între elevi.

Potrivit unui comunicat al ministerului transmis Agerpres, datele care stau la baza deciziilor luate sunt incidenţa „în creştere” a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic, creşterea cazurilor pozitive de COVID-19 în rândul cadrelor didactice şi a numărului claselor/grupelor suspendate, indicate de datele oficiale.

În perioada 23 februarie – 1 martie, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat 405 infectări în rândul elevilor; 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, iar 494 de clase/grupe au suspendat activitatea, se precizează în comunicat.

Vezi și Italia: Profesorii vor purta mască și vizieră la ore

Un alt factor de risc menţionat de Ministerul Sănătăţii este numărul în creştere de infectări cu SARS-Cov-2 noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum şi repartiţia lor geografică extinsă pe tot teritoriul ţării, cu rată de transmitere şi contagiozitate crescută la copii.

Ministerul mai explică faptul că, în timpul efortului fizic, creşte mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere.

Conform comunicatului, „măsura relaxării purtării măştilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susţinut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activităţi şcolare”, iar mai multe ţări au luat decizia sistării complet a activităţilor sportive.

Precizările Ministerului Sănătăţii vizează propunerile de completare a Ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică referitoare la purtarea măştilor de protecţie în timpul activităţilor sportive.

Profesorii spun că masca inhibă oxigenarea

„Sunt copii care au leşinat”, acuză sindicaliştii din Educaţie, care cer o decizie urgentă. Însă medicii rămân precauţi şi recomandă purtarea măştii în interior.

De trei săptămâni, așa se desfășoară ora de sport în două clase primare de la Școala 49, din Capitală. Toți copiii poartă mască, iar profesorii încearcă să îi țină pe elevi cât mai distanțați. Dificultatea exercițiilor a fost redusă, pentru un efort minim.

MIHAELA BARTHA, profesor de educație fizică: „Nu mai facem jocurile sportive, nu avem voie să folosim mingi. Încercăm să facem exerciții mai ușoare, mai statice, alergarea de viteză nu se mai face, se aleargă mai ușor, interacționăm mai puțin unii cu ceilalți”.

Federațiile din Educație cer Ministerului Sănătății să elimine masca la orele de sport.

Vezi și Sport fără mască pentru elevi în spații deschise

SIMION HĂNCESCU, președintele FSLI: „Din țară am exemple concrete, elevi care au leșinat. E adevărat că atunci când discutăm de a merge la ora de sport până la terenul de sport sau la vestiare sau înapoi de la sala de sport în sala de clasă, da, să poarte mască, dar efectiv în timpul orei este absurd ca să stea cu masca pe față”.

IULIAN CRISTACHE, președintele Asociației Federațiilor de Părinți din România: „Într-adevăr, ordinul comun nu obligă, există doar noțiunea de recomandare. Dar profesorii de sport sunt reticenți, astfel încât să nu intre în vreun conflict cu părinții și atunci preferă să folosească această mască”.

Medicii spun că se poate renunța la masca de protecție, doar la ora de sport din aer liber. În interior masca trebuie purtată.

MIHAI CRAIU, medic primar pediatru, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului: „Știm sigur că la orele de sport, cantitatea de aerosoli pe care o eliminăm prin actul respirator crește de 50 până la 100 de ori. De aceea, un copil bolnav, aparent sănătos pentru că nu are simptome, dacă participă la ora de sport fără mască într-o sală închisă, poate să-și îmbolnăvească și colegii și profesorul”.

Sunt două soluții, cred specialiștii din sănătate: ore de sport afară și fără mască sau în interior, cu mască, și cu efort minim.

DIANA DUMITRAȘCU, jurnalist TVR: „În alte țări din Europa, abordările legate de purtarea măștii de protecție sunt diferite. În Austria, Belgia, Bulgaria, Suedia sau Finlanda, spre exemplu, masca de protecție nu este obligatorie la orele de sport. În Franța, orele de educație fizică și sport se pot organiza doar în aer liber și nu este obligatorie masca. Iar o altă abordare vine din Cehia, acolo unde orele de sport au fost suspendate”.

Ministerul Educației susținea eliminarea măștii.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: „Îmi exprim speranța că nu vom avea accidente generate de posibilitatea redusă de oxigenare în timpul orelor de educație fizică”.

VEZI CARE ESTE PURIFICATORUL DE AER CARE POATE DISTRUGE CORONAVIRUS/COVID DiN CLASE

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here