Cum întâmpină un liceu din străinătate elevii români. Interviu cu directorul adjunct al Bromsgrove School din Marea Britanie

0
 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

Anual numărul elevilor români care iau calea străinătății pentru studiile preuniversitare este în creștere, iar destinația spre care merg cei mai mulți este Marea Britanie. Părinții încep să se documenteze cu privire la țara și instituția la care să-și trimită copiii să studieze încă cu 2 sau chiar 3-4 ani înainte de a face acest pas. Motivul cel mai adesea invocat de către părinți este că programele de studiu din țările vestice îi ancorează mai bine pe copii în ceea ce ar putea să practice într-o viitoare carieră și îi ajută să ajungă la universități internaționale de renume. Cum îi întâmpină un liceu din străinătate pe elevii din alte țări, am discutat cu Rachel Scannell, Director Adjunct al Bromsgrove School din Marea Britanie.

PedagoTeca: Câți elevi internaționali aveți la Bromsgrove și câte naționalități? Cum a evoluat numărul acestora din anii ‘90 până azi?

Rachel Scannell: Avem 340 de elevi din străinătate cu vârstele cuprinse între 7 și 18 ani, dintr-un total de 2411 copii, în regim de zi și de internat. În acest an am ajuns la 50 de naționalități. Nu am date istorice la mine, eu sunt la Bromsgrove din 1998 și cred că atunci numărul de elevi internaționali era de 200.

PedagoTeca: Câţi elevi români aţi avut de-a lungul timpului şi câți elevi români aveți în acest moment?

Rachel Scannell: Actualmente avem zece elevi români la Bromsgrove School și de-a lungul ultimilor ani ne bucurăm că am avut parte de o creștere a numărului de elevi români.

PedagoTeca: Instituția dvs. organizează și tabere educaționale. Câți elevi își petrec vara în aceste tabere și câți dintre ei le aleg cu scopul de a se pregăti pentru admiterea la universitate?

Rachel Scannell: Școala de vară se desfăşoară pe parcursul a şase săptămâni. Avem două tipuri de programe – unul de limbi străine, activități și excursii culturale și altul de pregătire academică. Programul academic se concentrează mai mult pe pregătirea și familiarizarea copiilor cu şcolile de tip internat, pe de altă parte, bineînţeles că un beneficiu mare este îmbunătăţirea nivelului limbii engleze a elevului, ceea ce îi va fi de folos la facultate.

PedagoTeca: Vă aflați în topul celor 10 cele mai bune licee din Marea Britranie, ce fac elevii dvs. după absolvire, către ce universități merg?

Rachel Scannell: Elevii noștri primesc o consiliere fantastică în ceea ce privește orientarea universitară și orientarea în carieră de la departamentul nostru de profil, care caută cele mai bune universități pentru cursurile pe care doresc să le urmeze mai departe. 92% dintre absolvenți au plecat către universități din Marea Britanie cu 8% locuri asigurate la universități de top din străinătate. În acest an, 31% dintre absolvenți au obținut locuri la universități din QS World Top 50 Universities, toate ofertele Oxbridge au fost acceptate, aproape 60% au obținut locuri la Russell Group Universities, iar peste 45 de elevi au mers la mai multe facultăți din cadrul University of London.

PedagoTeca: Oferiți burse?

Rachel Scannell: Oferim burse elevilor din Year 9 (13 ani) și Sixth Form (16 ani), care deja studiază la Bromsgrove School UK și dau dovadă de abilități deosebite în următoarele domenii: academic, sport, teatru și artă. Noi nu oferim burse ca modalitate de a atrage elevii la școala noastră. În realitate, toate bursele noastre sunt mici recompense financiare, dar foarte apreciate.

PedagoTeca: Care sunt condițiile de trai și de studiu pe care le oferiți elevilor, cum îi faceţi pe toţi să se simtă în siguranţă şi fericiţi?

Rachel Scannell: Suntem o școală de tip boarding situată la marginea unui oraș mic  – liniștit și sigur. Campusul este împrejmuit și există supervizare permanentă pentru copii. Elevii noștri locuiesc în niște case extraordinare, care sunt renovate o dată la cinci ani.

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

La Broomsgrove avem 340 de elevi internaționali de 50 de naționalități diferite. De-a lungul unei recente inspecții ISI, inspectorii au raportat că Bromsgrove este un model de coexistență în armonie. Elevii nu-și aleg camerele – este o școală-internat, nu un hotel –  și toate camerele noastre sunt la aceleași standarde.

 

Citește și: Studentă din România la Middlesex University London: „a studia în UK nu este un vis nerealizabil, ci un vis care necesită informare”

 

Majoritatea elevilor își schimbă camera la un anumit termen pentru a le permite să aibă diferiți colegi de cameră.  În funcție de grupa de vârstă din care fac parte, cei mai mici împart camera cu alți patru colegi, iar pe măsură ce cresc, o împart cu un singur coleg. Există un număr mic de camere individuale în casele noastre.

PedagoTeca: Cum ajutaţi elevii să se orienteze profesional sau cum aleg ei viitoarele lor domenii de studiu şi profesionale?

Rachel Scannell: Avem un minunat „Departament de consiliere vocațională” care petrece o mare parte din timp vorbind cu grupe de elevi de aceeași vârstă sau în ședințe unu la unu, analizându-le punctele tari, punctele slabe, ce le place, ce nu le place și sugerându-le posibilele viitoare studii sau cariere.

PedagoTeca: Ce activități extracurriculare aveți în cadrul campusului?

Rachel Scannell: Cred că oferta extracurriculară a Bromsgrove este de neegalat prin gama imensă de activități pe care le pot alege elevii în fiecare după-amiază din timpul săptămânii sau în weekend. Fie că e vorba de dezvoltare academică pentru MedVets, confecționarea de bijuterii, RADA sau sportul Duke of Edinburgh și multe altele, există ceva pentru toată lumea.

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

PedagoTeca: Au existat cazuri în care un anumit elev nu s-a putut adapta mediului de studiu/social? Cum aţi rezolvat acestă situaţie?

Rachel Scannell: Înțelegem cât de dificil poate să fie pentru copii să se afle la o distanță atât de mare de casă, într-un mediu diferit și într-o cultură diferită! Noi avem un program de orientare și familiarizare a noilor elevi din străinătate cu școala, astfel încât să se acomodeze și să se aclimatizeze cât mai repede cu noul mediu școlar. Bromsgrove este o școală foarte solicitantă și interesantă, prietenoasă, fericită și primitoare și, deși nu ar fi adevărat să spunem că nimeni nu nu i-ar fi greu vreodată, sunt foarte puțini care au nevoie de mai mult de două săptămâni pentru a se simți complet acasă. Nimeni nu a pretins vreodată că este plictisit. Elevii au parte de susținerea membrilor staff-ului, cum ar fi părinții casei, tutorii academici, consilierii din departamentul internațional și staff-ul medical. Există mereu cineva care are disponibilitatea de a asculta și a ajuta un copil care se simte în dificultate sau căruia îi este dor de casă.

 Bromsgrove School din Marea Britanie are ca reprezentant în România consultantul educațional IntegralEdu.

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

 Bromsgrove School - IntegralEdu 3

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here