Conferință dedicată incluziunii în viața culturală, educațională și socială a persoanelor cu dizabilități de vedere, la UBB Cluj

0

Mâine, începând de la ora 9:30, Facultătea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj va fi gazda unei conferințe naționale dedicată persoanelor cu dizabilități vizuale, „Museums and Individuals with Visual Impairments: Friends or Strangers?”. În cadrul conferinței vor fi abordate metode și tehnici de acces la educație, cultură, viață socială și profesională a persoanelor cu dizabilități vizuale, în context specializat și incluziv.

Evenimentul academic reunește specialiști din domeniul educației specializate și incluzive, muzeografi, profesori psihopedagogi, specialiști din cadrul instituțiilor centrale și locale. Scopul principal al proiectului, spun reprezentații, constă în facilitarea accesului la cultură și creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilitate vizuală, prin încurajarea participării acestora la viața culturală, socială și la viața comunității.

Proiectul își propune în primul rând conștientizarea din partea muzeelor a barierelor care pot exista și care împiedică vizitatorii cu dizabilități vizuale la o participare activă, spontană și funcțională. O altă țintă urmărită prin acest proiect o reprezintă crearea de oportunități de învățare, culturale și sociale pentru pentru aceste persoane, cât și respectarea cerințelor și standardele unui muzeu incluziv. De asemenea, organizatorii își propun promovarea colaborării dintre muzee, asociații și școli pentru persoane cu dizabilități vizuale, cât și diseminarea exemplelor de bune practici și elaborarea unei metodologii privind crearea muzeelor accesibile și incluzive.

Printre invitați se numără Prof. univ. dr. Nicolae Adrian Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, domnul Gabriela Dima, Consilier al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Prof. univ. dr. Adrian Roșan, Directorul Departamentului de Psihopedagogie Specială şi Dr. Tudor Sălăgean ,Directorul Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Conferința este organizată în cadrul proiectului Erasmus+ Bridging the Gap between Museums & Individuals with Visual Impairments, proiect coordonat de Universitatea din Tesalia (Grecia), în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și Departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a UBB, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Interjudețeană CLUJ.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here