Compușii chimici din detergenți și din produsele cosmetice afectează fertilitatea

0

Compușii chimici din detergenți și din produsele cosmetice afectează fertilitatea feminină şi pe cea masculină. Această aserțiune nu este p gumă, ci este un fapt științific comunicat de conf. univ. dr. Romeo Micu, şef de secţie la Departamentul de reproducere asistată la de la reţeaua de sănătate „Regina Maria” Cluj.

„Pe lângă alţi factori, cum ar fi stilul de viaţă, stresul, regimul alimentar, se discută tot mai mult despre factorii poluanţi, factori toxici, chimici din mediul înconjurător. Sunt multe societăţi de prestigiu (…) care au afirmat că aceşti compuşi chimici din mediu au o influenţă asupra fertilităţii. Între aceştia sunt mai multe grupe de poluanţi chimici de mediu, care intră în structura maselor plastice, cum ar fi, de exemplu, în structura ambalajelor, pot să fie în produse de igienă corporală, în cosmetice.

Vezi și Cum se poate alege un ambalaj adaptat pentru expediții?

Ambalajele de plastic conţin bisfenol, care este dovedit că afectează fertilitatea, provoacă tulburări endocrine. Între aceşti compuşi chimici de mediu se situează şi triclosanul, care este un compus existent în structura unor produse de igienă, cum ar fi pasta de dinţi, săpunul antibacterian, produse de curăţenie, care, de asemenea, induce modificări hormonale. Pe de altă parte, există şi filtrele ultraviolete, cremele pe care le folosim ca factor de protecţie pentru soare, care au influenţă asupra spermatogenezei şi pot afecta fertilitatea masculină”, a declarat Romeo Micu pentru AGERPRES.

Romeo Micu a făcut o prezentare tematică în cadrul Conferinţei Naţionale „Sănătatea Familiei şi Natalitatea”, organizată la Cluj-Napoca, în perioada 15-17 mai.

Specialişti din diverse domenii au analizat, la Cluj, fenomenul declinului demografic major al României, la a II-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Sănătatea Familiei şi Natalitatea”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale, sub patronajul Academiei Române.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here