Proiect al Ministerului Sănătății: Băncile școlare reglabile în 4 mărimi, în funcție de înălțimea elevilor. Școlile au aplicat pentru dotarea completă prin PNRR

0

Băncile din sălile de clasă trebuie să fie reglabile atât în ceea ce privește înălțimea pupitrului, cât și a scaunului. În loc de cele 8 mărimi prevăzute de actualele norme de igienă din școli, vor exista doar 4 mărimi ale băncilor, conform proiectului propus de Ministerul Sănătății, aflat în dezbatere publică.

Mii de școli sunt deja pe lista de finanțare cu fonduri europene și au realizat proiectele pentru dotări, ceea ce înseamnă că noile norme nu ar putea fi implementate în practică în aceste instituții, cel puțin nu în stadiul actual.

Băncile școlare reglabile în 4 mărimi, în funcție de înălțimea elevilor

Documentul mai propune ca, în cazul în care clasele sunt dotate cu mobilier individual de tip masă și scaun, acesta să poată fi aranjat în diverse structuri: cerc, semicerc, grupuri, astfel încât toți elevii să aibă vizibilitate la tablă.

O modificare a articolului 29, alin (3) din proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile de învățământ, aflat în dezbatere publică, prevede ca băncile din clase să fie reglabile pe 4 mărimi, în funcție de înălțimea elevului. Aceste norme sunt menite să sprijine ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor.

Articolul 29, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3). Fiecare sală de clasă sau de curs se dotează cu bănci cu mărime reglabilă atât a înălţimii pupitrului, cât şi a înălţimii scaunului sau cu trei mărimi de bănci din cele 4 mărimi existente, potrivit Anexei nr 9 Dimensiunile băncilor (cm) pentru școlari, la prezentele norme. Aşezarea băncilor şcolare se face în sistem amfiteatru pentru a plasa elevii/studenții în funcţie de nivelul lor de dezvoltare fizică şi a evita apariţia deformărilor de coloană vertebrală. În cazul mobilierului școlar tip masă și scaun individuale, acesta poate fi așezat în diferite structuri: cerc, semicerc, grupuri, astfel încât toți copiii să aibă vizibilitate la tablă.”

Aceste norme nu ar putea fi puse în aplicare, cel puțin nu în școlile care au primit deja finanțare prin PNRR și care sunt deja în proces de schimbare a mobilierului. Până în prezent, aceste dimensiuni nu erau prevăzute în normele de igienă din unitățile de învățământ pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor.

Descoperă și: UPDATE București: toţi elevii ar putea reveni săptămâna aceasta în bănci

În total, 2.538 de proiecte au fost selectate, iar 5.846 de unități de învățământ vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației informații despre câte școli au primit deja banii pentru a cumpăra mobilierul. Când vom primi informațiile le vom publica

O parte dintre școli sunt deja în proces de achiziție a mobilierului, ceea ce înseamnă că deși în ghidul solicitantului nu sunt specificate dimensiuni ale băncilor, proiectele au fost deja scrise, iar în unele cazuri licitațiile pornite. Când se deschide licitația pentru mobilier trebuie să fie trecute dimensiunile în caietul de sarcini. Așadar, prevederea legată de dimensiunile băncilor din proiectul privind normele de igienă din școli nu ar putea fi aplicate.

De exemplu, Gorjonline scrie pe 17 mai 2024 că primăria a deschis licitația pentru mobilier din peste 80 de școli.

De precizat că apelul privind dotarea școlilor se află pe lista cu termene maxime actualizate de implementare a contractelor de finanțare, conform noului calendar al cererilor de plată, potrivit unei informări a ministerului Educației.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here