Ce se va întâmpla cu elevii care iau note sub 5 la Evaluarea Națională. PNL dorește revenirea la legislația anterioară

1

Monica Anisie, propusă pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării, a declarat miercuri, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că Programul de guvernare al PNL prevede revenirea la legislația anterioară ordinului de ministru dat de Daniel Breaz, care prevede ca la liceu să nu se intre cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Națională.

“Referitor la acest aspect există și o acțiune în justiție a Asociației Elevilor din Constanța și mă voi supune tuturor deciziilor instanței, vom vedea care este mersul în instanță. Există și o plângere la CNCD inițiată de Partidul Național Liberal. Vom căuta să respectăm soluțiile care ni se impun, dar părerea mea este aceea că ar trebui să căutăm cauzele pentru care acești copii au ajuns în situația de a nu obține nota 5. (…) Îmi doresc să avem un învățământ profesional unde copilul să se ducă cu drag, unde copilul să știe că acolo i se formează niște competențe, unde să știe că acolo își găsește viitorul, nu să simtă că este obligat să meargă acolo sau că este pedepsit, că merge într-un batalion disciplinar către învățământul profesional. În felul acesta nu facem bine învățământului profesional. (…) Soluția este reducerea numărului de locuri, planul de școlarizare, pe de o parte, pe care îl alocăm anual către învățământul teoretic. În al doilea rând, trebuie să fie o analiză clară a situației în care se află acești copii și promovarea învățământului profesional. (…) Noi în Programul de guvernare PNL am pus revenirea la situația anterioară, la legislația anterioară”, a afirmat Anisie.

Ce soluții are ministrul propus pentru eliminarea plagiatului

În opinia sa, o soluție pentru eliminarea plagiatului ar fi existența unei platforme online, dar și o discuție cu îndrumătorii de doctorate astfel încât aceștia să fie mai atenți asupra modalității în care se realizează tezele.

“Acea platformă care să conțină toate lucrările de doctorat, pe de o parte, asta ar fi o măsură. Ele să fie publice. În felul acesta, cel care este candidat pentru obținerea titlului de doctor va fi conștient de faptul că se poate ca lucrarea lui oricând să fie verificată. Totodată, aș merge și către școlile doctorale și acolo aș iniția o discuție cu toți îndrumătorii de doctorat să fie mai atenți asupra modului în care se realizează tezele de doctorat, să verifice cu atenție și îndrumătorul ceea ce scrie candidatul și, în felul acesta, eu zic că încetul cu încetul ne putem îndrepta către eliminarea totală a plagiatului”, a explicat ministrul propus la Educație.

Citește și Unde și când se va deschide prima universitate din lume dedicată inteligenţei artificiale

Monica Anisie a precizat că prima măsură pe care o va lua la Ministerul Educației va fi aceea a realizării unui audit intern. “Prima măsură pe care o voi lua este o analiză, un audit intern, pentru că nu poți prelua un mandat fără a avea și ceea ce s-a întâmplat până la acest moment în Ministerul Educației. Prin urmare, realizarea auditului intern este una firească și, după aceea, voi vedea care sunt măsurile pe care le putem lua în momentul acesta”, a adăugat ea.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here