Cât plastic ingerează oamenii pe săptămână?

1

Un nou studiu arată că oamenii, la nivel global, ingerează plastic cu echivalentul unui card, adică, în medie cinci grame de plastic pe săptămână. Apa îmbuteliată, berea, sarea și fructele de mare au cele mai mari cantități de micro-plastice.

Universitatea Newcastle din Australia, la cererea World Wide Fund for Nature (WWF), a realizat un raport, care este o compilație de peste 50 de studii, concluziile acestuia arătând că fiecare individ înghite circa 2.000 de micro-particule și particule de plastic în fiecare săptămână, aproximativ 250 de grame pe an.

De unde provine tot acest plastic?

Fibrele din țesuturi artificiale, granulele din unele tipuri de pastă de dinți, bucăți mai mari care se transformă în unele mai mici pe parcurs prin degradare reprezintă principalele surse de unde provine plasticul pe care îl ingerăm.

Potrivit co-autoarei studiului, Kala Senathirajah, este limpede că problema microplasticului este una globală. Chiar dacă țările își curăță curtea, nu înseamnă că vor fi în siguranță, pentru că aceste bucăți mici de plastic pot pătrunde prin alte surse”. Potrivit CNN aceasta a declarat că microplasticul a fost găsit în multe produse consumate zi de zi.

Bem apă sau plastic?

Studiul a demonstrat că cea mai mare sursă de microplastic se găsește în apa băută, în special cea îmbuteliată. Însă factori precum zona geografică pot influența cantitatea despre care vorbim. O persoană consumă, în medie, 1.769 de particule de plastic în fiecare săptămână numai din apă, chiar dacă este îmbuteliată sau de la robinet. În 2018 a fost realizat un studiu care a demonstrat că în apa de la robinet din Statele Unite și India este de două ori mai mult plastic decât în cea din Europa și Indonezia.

Citește și Școlile profesionale încep să își recâștige popularitatea. Până la 200 de elevi așteptați din toamnă în Bihor

Fructele de mare sunt o sursă care aduc în organismul nostru a doua cea mai importantă cantitate de microplastice. Fiind consumate de cele mai multe ori cu tot cu sistemul digestiv, după ce au trăit și s-au dezvoltat în ape poluate, acestea pot conține până la 0,5 grame de plastic. Studiile arată că un adult poate ajunge să consume până la 52.000 de microparticule de plastic pe an. La asta se adaugă 90.000 de micro-particule dacă bea doar apa îmbuteliată (și 4.000 dacă consumă apă de la robinet).

Respirăm aer sau plastic?

Marco Lambertini, directorul general al WWF International a declarat că „este un semnal de alarmă pentru guverne: materialele plastice nu doar poluează râurile și oceanele, nu ucid doar viața marină, ci sunt și în fiecare dintre noi”.  Problema plasticului de pe tot globul nu trebuie privită sub forma „îl eliminăm”. Dacă se ia în considerare poluarea aerului și, prin urmare, inhalarea,  cifră crește la 121.000 de microparticule, bineînțeles, estimările variind în funcție de modul și locul de viață al individului.

Gestionarea modului în care este utilizat plasticul este o prioritate la nivel global, iar umanitatea trebuie educată să înceapă un proces de stopare a pătrunderii acestuia în natură.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here