Copiii tăi te respectă?

1

Modul în care se dezvoltă un copil atât psihic, cât și comportamental, este influențat în cele mai mari proporții de către părinții săi de la cele mai fragede vârste. Fiecare copil are o personalitate diferită și toți trebui să învețe normele și conduitele sociale.

Părinții trebuie să-și amintească constant că cel mic nu trebuie să fie prietenul lor, ci copilul lor, și ca acesta are nevoie să învețe noțiunea de respect. Lipsa de respect pe care o afișează to mai des tinerii în societate a fost sesizată de foarte mulți oameni și a devenit o problemă care necesită un grad de atenție sporit din partea adulților și specialiștilor. Tot mai des se pot observa copii și adolescenți certându-se cu adulții, folosind un limbaj obscen, o atitudine nepotrivită și comportându-se fără maniere. Din păcate, acest lucru a devenit ceva normal pentru mulți tineri. Promotorii unui astfel de comportament inadecvat sunt filmele, muzica, jocurile video și televiziunea, de unde cei mici aleg să adopte diverse atitudini neadecvate. Un alt factor care determină devianța comportamentală a copiilor se datorează lipsei de atenție din partea părinților și absența acestora din procesul de educare a celor mici.

Copilul trebuie privit și analizat în cel mai realist mod, ceea ce include aspecte negative și pozitive. Părinții trebuie să fie capabili să aprecieze ceea ce este bun, dar trebuie să fie gata să atragă atenția și asupra unui comportament greșit și să-l reeduce.

Cum capeți respectul copilului tău?

  1. Trebuie luată atitudine din timp

Un comportament lipsit de respect trebuie observat cât mai devreme cu putință. În cazul în care copilul este nepoliticos, părinții nu trebuie să închidă ochii. Este foarte important atunci când copilul dă dovadă de lipsă de respect, părintele să o recunoască și să ia atitudine. Dacă nu există o intervenție la timp care să încerce corectarea unui comportament necorespunzător copilul va întâmpina probleme pe termen lung și în viitor. Comunicarea este soluția, un dialog între membrii familiei poate schimba complet situația; spre exemplu fraze precum „noi nu vorbim așa în această familie” l-ar putea ajuta pe tânărul aflat în proces de dezvoltare.

  1. Copilul trebuie să fie informat despre urmările pe care le are comportamentul său inadecvat

Comunicarea eficientă și la momentul potrivit poate salva situația. Părintele trebuie să găsească momentul oportun când să expună în fața copilului problema și modul în care acesta putea să fie evitată. Un astfel de dialog este o șansă pentru părinte de a-și asculta copilul și de a afla ce se întâmplă cu el, atunci când are acel comportament. Este indicat ca un părinte să rămână obiectiv și să încerce să-l poziționeze pe copil de cealaltă partea a situației încât el să poată vizualiza și cum îi afectează comportamentul lui pe cei din jur.

  1. Ca părinte trebuie să arăți respect pentru a fi respectat

Atunci când copilul este lipsit de respect, un părinte trebuie să devină pentru el un model comportamental după care tânărul să se ghideze. Părintele are datoria de a afișa respect în momentul când corectează atitudinea copilului său.  Un ton ridicat, un limbaj vulgar și violent nu pot aduce rezultate pozitive în ceea ce privește educația, acestea din urmă atrăgând tot un comportament inadecvat, dar mult mai amplificat. Un copil are tendința de a imita tot ceea ce observă în jurul său, de aceea un părinte trebuie să fie foarte atent ce fel de atitudini și acțiuni desfășoară.  Momentele de calmitate sunt ideale pentru a chema copiii de o parte, pentru a discuta și a le explica așteptările, dar  și urmările în cazul în care ei acționează în mod contrar.

Citește și Un român din cinci a acceptat de-a lungul carierei un job mai prost plătit, în schimbul unor avantaje

  1. Copilul trebuie învățat manierele de bază

„Te rog”, „mulțumesc” sau „poftim” sunt câteva dintre expresiile care trebuie introduse în vocabularul celor mici imediat cum aceștia încep să-și dezvolte abilitățile de vorbire. Acest lucru îi aduce copilului beneficii în relația cu familia, dar și mai târziu când va trebui să interacționeze cu colegii și profesorii la școală sau cu viitori săi colegi de muncă. Un părinte trebui să-l facă pe copil să înțeleagă că prin folosirea manierelor el afișează și o formă de empatie față de ceilalți, dar își arată și buna creștere. Este foarte bine cunoscut faptul că modul în care ne comportăm spune foarte multe despre noi.

  1. Ambii părinți trebuie implicați în educația copilului

Este foarte important ca ambii părinți să cadă de comun acord atunci când vine vorba de educația copilului. Niciunul dintre părinți nu trebuie să permită un comportament lipsit de respect al copilului în timp ce celălalt încearcă să intervină. Discutații despre limitele permise, acțiuni legate de modul în care trebuie să se desfășoare comportamentul celui mic, lista de consecințe în cazul în care copilul încalcă regulile, trebuie stabilită de comun acord de către ambii părinți.

  1. Un părinte nu trebuie să se lase afectat de comportamentul copilului în mod direct

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face părinții este de a lua personal comportamentul copilului lor. Rolul părintelui este de a soluționa problema comportamentului copilului cât mai obiectiv posibil. Atunci când părinții nu au modalități eficiente de a face față acestor situații, pot simți că lucrurile scapă de sub control și se sperie și de cele mai multe ori exagerează sau nu iau atitudine atât cât cere situația. Când exagerează, ei devin prea rigizi, iar atunci când nu iau atitudine, ignoră comportamentul sau își spun că asta este „doar o fază.” Aceste metode nu pot ajuta copilul să învețe să-și gestioneze gândurile sau emoțiile mai eficient, și să fie mai respectuos, din contra, doar agravează situația.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here