Bogdan Goga, fizioterapeut: În cazul elevilor care merg la școală, problema este postura prelungită, nu greutatea ghiozdanului

3
Foto: zi-de-zi.ro

Nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, după cum a declarat fizioterapeutul Bogdan Goga la Digi24. Acesta a mai spus că adulții și copiii nu mai fac mișcare, așa cum ar fi normal și „au devenit mult mai statici”.

Fizioterapeutul Bogdan Goga a subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment. Ar trebui poate să nu ne gândim că e ghiozdanul prea greu, ci să ne gândim dacă mușchii copiilor noștri sunt la fel de dezvoltați și de antrenați”.

Rutina unui elev din zilele noastre a fost sintetizată de către fizioterapeut: „5-6 ore în bancă la școală, după aceea la birou facem temele, după aceea ne jucăm pe laptop, pe calculator, pe tabletă, lucruri statice, atunci vedem că lucrurile astea impactează dezvoltarea coloanei vertebrale și nu numai, sistemului musculoscheletal, în general.”

Vezi și Studiu: adolescenţii care nu fac suficientă mișcare, afectaţi de obezitate şi boli cardiovasculare

Acesta a precizat că pauza între activități este necesară la 40-45 de minute: „Cred că este foarte importantă pauza. La 40-45 de minute este importantă o pauză de 5 minute în care copiii să se miște, să se deplaseze, să-și schimbe locul în care se află, să iasă din clasă dacă sunt în mediul școlar, sau să iasă din camera în care se află, să o aerisească, să iasă un pic la aer. Și aceste lucruri să se repete. Nu să sărim, de exemplu, dintr-o materie într-alta fără nicio pauză, sau de la birou, copilul să se mute în fața televizorului sau în fața calculatorului”.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: edupedu.ro

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here