Anemia – Cauzele și simptomele care se manifesta la copii și bebeluși

4

Alimentația nepotrivită, lipsa de fier din organism sau carențele de vitamine sunt câteva din principalele cauze care pot duce la apariția anemiei chiar și la copii.

Anemia feriprivă apare cel mai des la copii și se datorează lipsei de fier. Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină. Aceasta este o proteină din globulele roșii din sânge. Ea transportă oxigenul de la plămâni la restul corpului. În anemia feriprivă, sângele nu poate transporta suficient oxigen la țesuturi, pentru întregul organism.

Când ne referim la bebeluși trebuie să luam în considerare ca nivelul de hemoglobin scade treptat între trei și șase luni, însă la copilul premature deficiența de fier poate fi simțită încă din primele luni de viață.

Refuzul de a consuma anumite alimente care sunt bogate în fier este primul pas care duce la deficit și la apariția acestei afecțiuni, dar în cazul în care alimentația pe care o are copilul este una corespunzătoare și cu toate resursele de fier necesare, dar totuși prezintă simptomele anemiei este posibil ca organismul său să nu poată asimila fierul.

Cauze mai puțin cunoscute ale anemiei

Consumul de lapte de vacă este o cauză mai puțin cunoscută în rândul părinților deși aceasta poate să ducă des la apariția anemiei. Așa cum este bine cunoscut, este recomandat ca bebelușii să fie hrăniți cu lapte matern mai ales în primele luni de la naștere deoarece fierul din laptele matern este mai ușor de asimilat decât cel din laptele de vacă.

O altă cauză mai puțin cunoscută sunt sângerările intestinale, care pot să apară și de la consumul de lapte de vacă. Alte cauze ale anemiei la copii pot fi deficiența de acid folic sau deficiența de vitamina B12. Acidul folic este un tip de vitamina B. Organismul are nevoie de acid folic și vitamina B12 pentru a produce noi celule, inclusiv celule roșii.

Cum identificăm simptomele?

Una dintre cele mai mari probleme când vine vorba de anemie se datorează faptului că simptomele acesteia sunt foarte greu de identificat, ele nefiind atât de vizibile sau directe. Starea de spirit și modul în care arată pielea copilului sunt semen care dezvăluie apariția afecțiunii.

Pielea palidă, stomatite sau fisuri în colțurile gurii, comportament irascibil, plângăcios, mofturos,iar modul în care copilul își desfășoară activitățile și mișcările este mai lent și îl obosesc ușor.

Prevenția anemiei la copii

O dietă bazată pe alimente bogate în fier este cea mai bună metodă de prevenire. Caisele, fulgii de ovăz, spanacul, tonul, carnea de pui, sunt câteva din alimentele care pot duce la creșterea nivelului de fier din organism și la acestea se pot adăuga și alte tipuri de carne, fasole uscată, linte, ouă, pește, soia, melasă, unt de arahide.

Formula de lapte praf îmbogățită cu fier, laptele matern, cerealele pentru sugari îmbogățite cu fier și sucul de prune sunt cele mai bune soluții pentru copiii mici și sugari.

 

 

4 comentarii

  1. […] Alimentația nepotrivită, lipsa de fier din organism sau carențele de vitamine sunt câteva din principalele cauze care pot duce la apariția anemiei chiar și la copii. Anemia feriprivă apare cel mai des la copii și se datorează lipsei de fier. Anemia feriprivă apare atunci când… Cititi mai multe aici: Anemia – Cauzele și simptomele care se manifesta la copii și bebeluși […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here