Andrei Radu – despre educație prin desen și culoare

1

Fie pentru relaxare, distracție sau școală, cu toții probabil am avut ocazia la un moment dat să ne jucăm cu culorile și să ne exprimăm creativitatea prin desen sau pictură.

Pentru că suntem curioși despre domeniu și influențele pe care le aduce în educație, am stat de vorbă cu Andrei Radu – Omul, Artistul și Mentorul de Artă de pe www.andreiraduart.ro. 

Andrei Radu: Am început în ordinea asta prezentarea mea deoarece umanitatea cred că este elementul care mă reprezintă cel mai bine. Pentru că îmi plac oamenii, după terminarea facultății de arte am trecut destul de repede la vocația mea actuală, cea de mentor și ghid în lumea artei. Deci ajut oamenii în Evoluția lor la Desen și Culoare pentru a ajunge să performeze în acest domeniu.

 

Cum te-ai dezvoltat în direcția artistică ce îți oferă stabilitate acum?

Cu dezvoltarea în direcția asta a fost ceva natural aș putea zice, dar și ceva de care m-am ținut încă de mic. Asta probabil și din cauză că am descoperit destul de târziu că văd doar cu un ochi, iar  profesia de doctor sau avocat nu mai putea fi o opțiune tocmai cu bucurie. Așa că am decis să merg pe ceva ce oricum îmi plăcea și făceam cu drag, Arta.

În primă fază am început să merg pe la un club al copiilor la atelierele pe care le țineau ei acolo. După am intrat la Tonitza apoi am continuat la facultate la Unarte și iată-ne aici. Aici în momentul prezent în care stabilitatea îmi vine din profesia Mentor și antreprenor în domeniul artei. Fie în ședințele de lucru individual fie în cursul de Portrete Reușite de pe www.andreiraduart.ro/curs-portrete-reusite/, învăț oamenii să facă din pasiunea lor pentru desen o sursă alternativă sau chiar sursa principală de venit.

Ce efecte concrete benefice crezi că poate avea arta în educație? 

Cred că arta aduce foarte multe lucruri benefice în educația și dezvoltarea unui om. În primul rând îl conectează cu el și cu ce îi place să facă. Al doilea beneficiu ar fi organizarea și perseverența. Un desen nu iese mereu din prima și aici renunță majoritatea. Însă cei care perseverează dobândesc ceva ce îi face liberi și fericiți, Evoluția. Un al treilea beneficiu este că arta îți dezvoltă creierul și simțurile în special canalul vizual-kinestezic iar pentru cei care fac muzică și pe cel auditiv. Astfel în contact cu tine devii o ființă creatoare, nu doar un robot ce execută lucruri.

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

Ce competențe pentru viața de zi cu zi crezi că poate dezvolta în copii sau adulți practica desenului și a picturii?

Uite asta e o întrebare bună. Păi în primul rând eu aș zice Curiozitatea. Asta pentru că atunci când desenezi descoperi lucruri noi despre tine și despre tot ce te înconjoară. A doua competență este atenția la detaliile care dezvoltă complementar și capacitatea de a filtra ce este necesar de ce este umplutură. A treia abilitate este gândirea critică. Iar aici aș aduce o nuanță – critica de tip constructivă, ce te ajută să și evoluezi, nu doar să vezi ce nu ai făcut bine.

Știu că sistemul de educație e așa cum e la noi, însă prin ce fac eu încerc să îi ajut pe elevii și clienții mei să folosească acest tip de gândire orientată către analiză constructivă. Sunt cu siguranță mult mai multe lucruri pe care le dezvoltă arta, însă ultimul lucru pe care eu încerc să îl dezvolt la oamenii cu care lucrez este structura. Adică puterea de a observa pașii și ordinea în care ei ne duc la un rezultat bun. Pentru că o dată ce avem structură putem și evalua corect munca pe care o facem.

Ce îți place cel mai mult în ceea ce faci?

Faptul că descopăr oamenii și provocările pe care le au, iar prin modul de predare le rezolvăm și devenim mai buni. A aduce în real ceea ce tu vezi în mintea ta este o provocare la nivel de abilități de reprezentare. Iar astea le înveți fără să fie nevoie de nu știu ce talent.

De aici rezultă și al doilea motiv pentru care fac ceea ce fac, Speranța. Speranța pe care le-o ofer celor cu care lucrez că pot să performeze și abilitățile prin care să și facă asta.

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

Cu ce proiecte pe desen și pictură te mândrești? 

Sunt un artist atipic un pic. Nu am căutat expunerea prin galerii și expoziții de grup. Am preferat să îmi cresc eu brandul personal pas cu pas. Din comandă în comandă și treaptă cu treaptă atât offline cât și online.

Ca realizări majore ar fi:

–  Cele 30 de uși pictate în 2009 în Italia în doar 30 de zile. Subiectul lor în mare parte fiind reproduceri după mari artiști și artă decorativă

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

–  Tavanul pictat la Corner Pub în cartierul Dristor din București

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

–  Icoana sfințită din Comuna Râul Alb – județul Dâmbovița, România

– Printre alte lucrări inedite care au bucurat inima clienților mei aș aminti portretul cu care Alexandru Balică, un prieten, și-a cerut soția în căsătorie

– Ultima lucrare ce mi-a bucurat real sufletul a fost un portret pe care o prietenă de familie l-a comandat pentru ziua fetiței ei. Fetița având doar 2 ani și jumătate. Ce m-a cucerit însă a fost reacția copilului care când a văzut portretul a zis: Eu sunt.

Pentru mine aia a fost confirmarea supremă pe care nici un hater sau critic de artă nu mi-o poate lua. Copiii sunt cei mai sinceri și spun exact ce simt, iar dacă am reușit să ating inimioara ei cu desenul meu cred că am creat un moment de neuitat.

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

Vezi și Annemarie Marian: Dansul îi ajută pe copii să fie mai sociabil, mai încrezători. Galerie foto!

2 provocări pe care le-ai întâmpinat în parcursul tău artistic?

  1. Lipsa unei hărți coerente după care să te poți ghida pentru creșterea abilităților de care ai nevoie să ajungi un artist complet
  2. Lipsa unei metode empatice de a da feedback. Adică să ți se spună cu claritate și empatie ce ai de îmbunătățit concret la lucrările tale dar și ce ai făcut bine ca să te poți bucura de rezultatele tale

Tocmai de asta aceste două lucruri am început să le schimb prin cursul de Portrete Reușite pe care l-am amintit mai sus. Prin el încerc să ajung pragmatic la oameni care au această pasiune și au nevoie de un Mentor care le arate drumul, dar să le spună și ce au de făcut concret pentru a ajunge să deseneze portrete reușite.

 

Foto: Arhivă personală Andrei Radu

Care consideri că este destinația socială a artei? 

Punctul final al artei cred că este să aducă bucurie. Acea bucurie care îi unește, crește și îi face mai buni pe oamenii care o experimentează.

Ce competențe a dezvoltat în tine desenul? 

Sunt destul de multe însă o să mă rezum la doar 3:

– În primul rând atenția și gândirea critică. Le pun împreună deoarece tot ce vedem în jurul nostru are o formă pe care dacă suntem atenți o putem înțelege prin analiză. O dată înțeleasă o putem reda pe foaie, iar mai apoi o putem modela și transforma în ceva original.

– A doua competență ar fi organizarea. Asta deoarece desenul te structurează să vezi lumea plecând de la un ansamblu, apoi spre lucrurile care o compun și mai apoi să vezi detaliile. De aici și filosofia mea de lucru Ma Me Mi adica Mare Mediu Mic.

– A treia competență este libertatea de alegere. Prin desen începi să vezi că există mai multe opțiuni în jurul tău. Opțiuni cu care tu îți poți crea o lume mai frumoasă, mai pașnică și mai plină de bucurie.

Care consideri că ar trebui să fie calitățile unui mentor bun?

Doar întrebări bune :). Aș zice că un Mentor bun:

  1. Inspiră elevul să fie curios și să evolueze în acel domeniu
  2. Dă feedback apreciativ dar și constructiv concret. Adică îți zice ce faci bine concret dar și ce ai de îmbunătățit astfel încât tu să întelegi și să și pui în practică.
  3. Creează în tine independență și dorește ca tu să reușești în modul tău unic.
Foto: Arhivă personală Andrei Radu

Ce studii ai? 

Păi pe partea artistică, așa cum ziceam mai sus, Liceul de Arte Plastice, Nicolae Tonitza din București și Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Arte din București. Amândouă terminate pe secția de Design de Produs sau Design Industrial.

Pe lângă partea asta formare clasică mai am trecute în educația mea artistică cel puțin 5 cursuri online de top de la unii dintre cei mai buni mentori internaționali. Iar toate aceste informații și bune practici le-am integrat în metoda mea de lucru cu elevii mei. Pe lângă astea, ziceam că sunt un pic atipic pentru un artist deoarece m-a pasionat și zona de dezvoltare personală. Drept pentru care am absolvit:

– Practitioner-ul de NLP Rezonansz

– Acreditarea de Trainer ANC și

– T.O.T-ul din cadrul Asociației Rotaract Octo București

În prezent documentez și o altă metodă de dezvoltarea personală ceva mai complexă despre care poate vorbim în alt episod.

Ce faci în caz că te plictisești de munca pe care o presupune desenul și pictura? Cum îți găsești inspirația? 

Păi nu e vorba de plictiseală, ci de echilibrul între muncă și relaxarea din care te reîncarci și îți găsești sursa de inspirație ca să continui. De obicei îmi place să ies să mă plimb în natură cu bicicleta, să bat la tobe, să discut cu șoferii de car sharing și să mă uit la stand-up. Apropo, tu cel sau cea care citești acest articol – interviu, Ce ți s-a întâmplat bine azi sau în ultima săptămâna? Asta e întrebarea pe care îmi place să o pun oamenilor cu care interacționez mereu și din care îmi găsesc inspirație de multe ori.

Câteva exemple de acțiuni concrete pe care le faci zilnic pentru a te dezvolta ca artist?

  1. Caut informații despre cum să Evoluez în calitate de Mentor și Artist. Sunt creator de continut pe youtube pe canalul Andrei Radu – Meditații la desen. (Link-ul aici: https://www.youtube.com/c/MeditatiilaDesen). Iar prin prisma acestui lucru încerc să fiu la curent cu ce se întâmplă în lumea artei și să vin cu lucruri utile pentru Educația artistică din România.
  2. Studiez artiști și desenez în limita timpului zilnic pe care îl am.
  3. Promovez ceea ce fac la nivel profesional. Exemplul cel mai bun este chiar acest interviu. Iar aici aș zice că dacă ești interesat de ceea ce fac, poți da un ochi pe canalul de Youtube, minicursul de desen gratuit de pe site-ul meu (www.andreiraduart.ro), sau chiar să vii în ediția 3 de Portrete Reușite. Ai link-ul mai sus.

Sau dacă vrei să îmi scrii direct o poti face pe contact@andreiraduart.ro

  1. Ultimul lucru și cel mai important pe care ți-l recomand și tie celui sau celei care citești acest interviu este să investești în educația ta atunci când poți și ai ocazia.

Nu am pornit dintr-o familie cu bani, nu am avut pe cineva care să mă promoveze și nici nu m-am bazat pe noroc, ci pe educația și investiția în mine.

Iar ăsta este gândul cu care te las: Dacă vrei să te ridici și să ajungi unde vrei, investește în educația ta atât artistică, dar și de business. Vei vedea cum cele două te vor ajuta să ajungi acolo unde îți dorești. Spor!

 

 

Dacă ai ajuns până aici, mulțumim pentru că ne citești!

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here