5 lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte de a mă muta la studii în Olanda

11

5 lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte dea mă muta la studii în Olanda. Oh, Olanda! Ce țară pitorească, cu un sistem educațional de nota 10+, zeci de locuri noi prin care te poți plimba și activități atât de multe încât nu îți ajung 24 de ore pe zi să le faci pe toate. Acestea sunt câteva dintre motivele care m-au convins să îmi mut reședința peste granițele României în 2015, atunci când am fost acceptată în programul Creative Business al Universității de Științe Aplicate HU din Utrecht.

@informateca.ro

#utrecht #university #fy #holanda #informateca HU University of Applied Sciences, Utrecht #pedagoteca

♬ original sound – Informateca.ro

Trebuie să recunosc – în liceul meu era cool să pleci în străinătate la studii. Mulți dintre noi, cei care aplicam la universități de peste hotare, nu prea aveam habar ce înseamnă asta cu adevărat. Știam că ne vom evidenția printre toți ceilalți colegi, dar nu știam cu adevărat prin ce experiențe urma să trecem. Nu mă înțelege greșit, am întors Google pe dos, am pus 1001 de întrebări celor care deja erau plecați, însă să experimentezi totul pe pielea ta este ceva pentru care nimeni nu te poate pregăti. Uitându-mă înapoi, realizez că am învățat o sumedenie de lucruri despre mine, despre viață și despre țara care m-a adoptat. Și pentru că sunt sigură că sunt mulți cei care sunt puși în situația de a decide asupra unei țări și universități unde să își continuie studiile, am decis să fac o listă  cu cinci  lucuri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte de a mă muta în Olanda la studii.

Vezi și Trei lucruri pe care le-am învățat de când m-am mutat la studii în Olanda

  1. Felul oameniilor

De fel, olandezii sunt foarte direcți – sar peste discuțiile mărunte ca să ajungă direct la subiectul care îi interesează. De multe ori m-am simțit atacată de acest stil de a sări peste bună-ziua și de a fi întrebată direct dacă mi-am terminat treaba care mi-a fost desemnată. Cu trecerea timpului însă, am început să apreciez acest lucru deoarece, la locul de muncă de exemplu, dacă aș avea “small talks” cu toți oamenii cu care interacționez, probabil aș petrece jumătate de zi fără să lucrez.

  1. Vremea

Vremea în Olanda este destul de imprevizibilă. Încă țin minte în primul an de facultate cât de surprinsă am fost să văd într-o singură zi soare, ploaie… și burniță! Say what?!

Cel mai bun sfat pe care l-aș da este să investești într-o pelerină de ploaie și nu în umbrele. Vântul din Olanda ți-ar spulbera umbrela mai repede decât ai avea timp să zici “regen” (ploaie în olandeză, a se citi RE-GAN).

Cu timpul m-am obișnuit cu ploile dese, iar pelerina mi-a devenit cea mai bună prietenă care mă apară mereu complet de ploaie. De asemenea, mă simt mult mai productivă aici, pentru că de cele mai multe ori când plouă, prefer să stau în casă și să lucrez/studiez, nesimțindu-mă vinovată că nu ies să mă bucur de o rară zi cu soare.

Utrecht, Olanda
  1. Limba vorbită

Limba olandeză are ramuri germanice, fiind descrisă des ca o combinație între engleză și germană. Deci, dacă știi cele două limbi, nu vei avea probleme să studiezi olandeza. Însă, dacă ești ca mine și ai făcut franceză în timpul liceului și ai uitat și cum să spui “bună”, atunci situația devine puțin mai complicată.

Trăiesc în Olanda de mai bine de 5 ani, și totuși nu vorbesc limba. Când spun asta cu voce tare – sau, în cazul de fața, în scris), mă sperii. Cum să nu știu olandeză deși locuiesc în Olanda? Cam toate rudele și toți prietenii m-au întrebat asta. Însă în Olanda engleza este vorbită în proporție de 92%, fiind o țară non-nativă care se laudă că are cei mai multi vorbitori de limba engleză din Europa.

Dacă tragem linie, am studiat în engleză, am muncit în engleză, prietenii mei apropiați sunt internaționali, iar cei olandezi tot în engleză vorbesc cu mine. Sigur, dacă vrei să fii complet integrat/ă, atunci mai devreme sau mai târziu va trebui să înveți limba, însă dacă vii la studii, olandeza s-a dovedit a nu fi o prioritate.

Eu am studiat la University of Applied Sciences Utrecht (licență în programul Creative Business), unde în proporție de peste 50% atât studenții, cât și profesorii sunt internaționali. Este imposibil să nu îți faci prieteni care comunică doar în engleză. Programul Creative Business este oferit doar în limba engleză, iar o regulă de bază este de a vorbi doar engleză și nici o altă limbă străină (nici măcar olandeză), special pentru a se menține egalitatea între nativii și străinii țării, care se pot simți în largul lor, neîntâlnind bariera limbii.

Studenți, Olanda
  1. Joburi

Realistic vorbind, majoritatea studenților își iau un job part-time pe timpul studiilor, pentru a se întreține fără ajutorul părinților. Chiar dacă părinții te susțin economic, ai să observi că în unele duminici te vei plictisi pentru că toți prietenii tăi lucrează ca să își câștige banii de chirie și de întreținere.

Cea mai importantă sugestie pe care o am este să te muți în Olanda într-un oraș mare – Amsterdam, Utrecht, Rotterdam. Acestea de obicei sunt și mai populate de turiști și de studenți internaționali, iar piața de muncă este deschisă și vorbitorilor de limba engleza și nu doar de olandeză.

Eu locuiesc in Utrecht. Mi s-a parut cel mai potrivit pentru mine datorită faptului că Utrecht este al patrulea cel mai mare oraș din țară. Are destul de mulți turiști și studenți internaționali încât să îți poți găsi cu ușurință prieteni și un job, însă are și destui locatari încât să te bucuri de un oraș tradițional olandez. Prin definiție, Utrecht este un oraș foarte central, fiind cel mai bine conectat oraș din Olanda, iar gara este cea mai aglomerată din țara. În plus, facultățile oferă multe oportunități de dezvoltare studenților, atât de la a lucra în cafeneaua cantinei, până la a fi un ambasador al programului pe care îl urmezi. Sau, bineînțeles, poți să ai norocul de a primi o oportunitate de nerefuzat în domeniul în care studiezi, și să îți începi cariera încă de pe băncile facultății. Oricum ar fi, Olanda are mereu grijă de studenții ei, iar în zilele lor libere, aceștia se pot bucura de peisaje și activități memorabile!

Andreea, primul job

Primul meu job

  1. Cazare

Sinceră să fiu, eu nu am crezut că voi pleca în Olanda până nu m-am văzut îmbarcată în avion. Îmi era greu să concept cum chiar eu, o persoană care doar a cochetat cu ideea, urma să îmi petrec următorii ani departe de tot ce știu și de tot ce mi-e drag.

Pentru acest motiv nu am vrut să îmi caut cazare până nu am fost sigură că voi rămâne cu siguranță în Olanda. Bineînțeles, începusem deja să mă uit la chirii și condiții înainte de a pleca, însă nu în mod serios. Mi-am zis că dacă alți studenți găsesc, cât de greu poate să fie? Ei bine, a fost mult mai greu decât m-am așteptat.

În prima săptămână am stat într-un hotel, căutând de acolo un loc unde să îmi așez toate paturile, pernele, și hainele cu care am venit. Realizez acum că am fost extrem de norocoasă și am găsit cazare după 5 zile de căutat, însă am prieteni care abia după 3 luni de locuit în Olanda au gasit ceva acceptabil la pret, stabil și pe termen nedefinit. Prețurile chiriilor în Utrecht variază între 300 și 650EUR, depinzând cu cât de mulți studenți împarți casa și cât de aproape de centru ești.

Sfatul meu este să te apuci din timp să cauți cazare, iar dacă te gândești să aplici la facultatea unde am studiat și eu (HU University of Applied Sciences Utrecht), ai oportunitatea să primești cazare pe perioada primului an, în campus, într-o casă de studenți. Aș sugera să mergi pe o asemenea variantă pentru că nu ai bătăi de cap și îți petreci un an întreg alături de oameni ca și tine: internaționali ce doar s-au mutat la studii în Olanda și vor să cunoască oameni, să învețe și să se distreze.

Despre mine: Eu sunt Andreea Țugulan, am studiat Creative Business la HU University of Applied Sciences, Utrecht. După absolvire am primit o oportunitate nemaipomenită de a lucra în cadrul universității ca și Content Marketing Coordinator.

Rămânem în contact? Dacă ești interesat/ă să studiezi în Olanda comunicare și media, hai să discutăm! Eu și alți studenți din Utrecht așteptăm mesaje cu drag de la voi.

Pe Instagram postăm poze și videoclipuri cu și despre Utrecht și facultatea HU University of Applied Sciences, Utrecht. Hit the follow botton! J

https://www.instagram.com/creativebusinesshu/

https://www.internationalhu.com/bachelor-programmes/creative-business?utm_source=shorturl&utm_medium=cb

11 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here